Gdzie zjeść w Rzymie? Co zjeść w Rzymie? Kuchnia rzymska i sprawdzone adresy lokali

Gdzie zjeść w Rzymie? Co zjeść w Rzymie? Kuchnia rzymska i sprawdzone adresy lokali

Gdzie zjeść w Rzymie? Czego warto spróbować? Czego się tam raczej nie jada i oferowane jest głównie nieświadomym turystom? Jaka jest kuchnia rzymska i dlaczego jadąc do Wiecznego Miasta warto postawić właśnie na nią? Gdzie pójść, by zjeść dobrze? Gdzie wejść na kawę, na szybką przekąskę, gdzie wyskoczyć na aperitivo, a gdzie usiąść na pizzę i kilkudaniową kolację? Zapraszam!


Autorką postu jest Barbara Kamińska, przewodnik licencjonowany po Rzymie i regionie Lacjum. Basię znajdziecie m.in. na Facebooku, a także na jej stronie internetowej.


Kuchnia rzymska, nie włoska

Kiedy przyjeżdżamy jako turysta do Rzymu zazwyczaj chcemy zjeść pizzę lub pastę, ale nie do końca nawet wiemy jaką. Wydaje nam się, że każda jest dobra bo włoska, no i tu bardzo często możemy się pomylić, a nawet paść ofiarą restauratorów, którzy właśnie liczą na naszą niewiedzę. Często wystarczy, że zobaczymy kelnera przed restauracją, który machnie nam przed nosem kolorową, pełną zdjęć kartą dań, zaproponuje zestaw za 20 euro i już myślimy, że dobrze zjemy. Nic bardziej mylnego. Mieszkam w Rzymie od 14 lat i pracuję jako przewodnik po Wiecznym Mieście oraz po Watykanie, oprowadzam zwiedzających w języku polskim i angielskim. Moi turyści bardzo często pytają mnie, gdzie można dobrze zjeść, ale najczęściej chcą pizzę, lasagne lub ogólnie włoskie potrawy. Mówię im wówczas o rzymskiej kuchni, kuchni lokalnej, regionalnej, autentycznej, tak bardzo ukochanej przez wszystkich Rzymian. Jakie zatem potrawy należą do kuchni rzymskiej?

Booking.com

Co zjeść w Rzymie?

Słynna carbonara

Jeśli chodzi o dania makaronowe zacznijmy od spaghetti alla carbonara. Carbonara tradycyjnie wymaga pasty spaghetti, ale mogą też być rigatoni, penne rigate czy mezze maniche. Jednak absolutnie rygorystycznie w Rzymie do carbonary nie używamy boczku, tylko guanciale, czyli wieprzowego policzka, którego kawałeczki muszą być chrupiące. Do tego koniecznie starty ser Pecorino Romano (!) i kremowa konsystencja jajka, uzyskana jest bez dodatku śmietany. Kiedy Rzymianie słyszą o śmietanie dodawanej do carbonary, to dostają ataku serca.

Cacio e pepe

Kolejne tradycyjne danie na bazie makaronu to cacio e pepe, które jest doskonałą opcją bez mięsa, zatem nadaje się na posiłek wegeteriański. Pasta, która jest tradycyjnie używana to tonnarelli, czyli długa pasta podobna do spaghetti, ale w przekroju nie jest ona okrągła, tylko kwadratowa. Można też często spotkać spaghetti cacio e pepe. Do jego przyrządzenia potrzebne są tylko dwa składniki: czarny pieprz oraz ser Pecorino Romano.

Bucatini all’amatriciana

Kultowym daniem rzymskim, bez którego spróbowania nie można opuścić stolicy Włoch jest bucatini all’amatriciana. Tutaj rygorystycznie wymagana jest pasta bucatini, czyli długa pasta w formie rurki, pusta w środku tak, aby mogła nabrać sosu pomidorowego, ale można też spotkać wersję ze spaghetti. Oprócz sosu w tej potrawie mamy też guanciale, czyli wieprzowy policzek, białe wino i ser pecorino. Amatriciana, jak sugeruje nazwa, pochodzi z Amatrice w regionie Lacjum i 6 marca 2020 roku otrzymała ona specjalny znak jakości STG (specialità tradizionale garantita, czyli gwarantowana specjalność tradycyjna), nadany przez Unię Europejską.

Trippa alla romana

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że oprócz dań na bazie makaronu w Rzymie można zjeść doskonałe potrawy mięsne. Króluje oczywiście tzw. cucina povera, czyli kuchnia biedna. Dla miłośników flaczków polecam trippa alla romana, czyli flaczki po rzymsku. Są one duszone przez około dwie godziny w sosie pomidorowym odpowiednio doprawionym selerem naciowym, miętą, czosnkiem, cebulą, solą i pieprzem z odrobiną białego wina, a na koniec posypane serem Pecorino Romano.

Coda alla vaccinara

Kolejnym daniem mięsnym biednej kuchni rzymskiej jest coda alla vaccinara, czyli krowi ogon. Kawałki ogona wołowego są duszone przez około 5 godzin w sosie pomidorowym z dodatkiem marchewki, cebuli, selera naciowego, czosnku, pietruszki, goździka, białego wina oraz soli i pieprzu. Bardzo często potrawa jest podawana z tostowanym chlebem, mięso z ogona jest mięciutkie i rozpływa się w ustach, a sos jest tak pysznie doprawiony, że aż prosi się o zrobienie scarpetta (czyli chleb maczamy w sosie i do czysta zjadamy wszystko z talerza).

Salsiccia con broccoletti i abbacchio

Osoby, które nie są entuzjastami flaczków i niekoniecznie są skłonne do eksperymentowania mogą chcieć spróbować coś bardziej tradycyjnego, na przykład salsiccia con broccoletti, czyli kiełbaski wieprzowe z kapustą polną, albo abbacchio, czyli jagnięcych steków.

Bruschetta alla romana

W Rzymie możemy też spróbować tradycyjnych antipasti, czyli przystawek. Najbardziej znaną w całej Italii jest z pewnością bruschetta i ta najbardziej rzymska jest najprostsza. Tylko chleb podpieczony na grillu z odrobiną oliwy, posmarowany czosnkiem i posypany solą.

Carciofo alla romana i carciofo alla giudia

W bardzo wielu miejscach możemy też spróbować karczochów, które są warzywem sezonowym i świeże pojawiają się tuż przed Bożym Narodzeniem, a rosną aż do wiosny. Karczocha możemy spróbować na dwa różne sposoby: po rzymsku (carciofo alla romana) lub po żydowsku (carciofo alla giudia). Karczoch po rzymsku jest natarty sokiem z cytryny, w środku ma natkę pietruszki, świeżą miętę, czosnek i jest duszony w odrobinie wody z dodatkiem oliwy i białego wina. Karczoch po żydowsku jest smażony w głębokim oleju i ma chrupiące listki.

Suppli

Kiedy idziemy w Rzymie na pizzę możemy spróbować jako przystawkę suppli i fiori di zucca. Suppli to rodzaj pulpecika o nieco wydłużonej formie wykonanego z ryżu, sosu pomidorowo-mięsnego i sera Pecorino Romano, z mozarellą w środku, smażony w głębokim oleju. Bardzo chętnie suppli jest jadane jako szybka przekąska typu street food, ale też jest podawane w wielu pizzeriach przed pizzą.

Fiori di zucca

Fiori di zucca jest to kwiat dyni, do którego wkłada się kawałeczek mozarelli i sardeli, następnie jest on obtaczany w delikatnej panierce zrobionej z mąki, soli i drożdży piwnych, a następnie smażony na głębokim oleju. Kwiaty są niesamowicie delikatne w środku, idealnie komponują się z lekko słodką mozarellą i słonymi sardelami. Na zewnątrz są chrupiące.

Pizza rzymska

Pizza rzymska jest zdecydowanie – tuż obok pizzy neapolitańskiej – najsłynniejszą odmianą tego znanego na cały świat przysmaku. Jest wyrabiana na bardzo cienkim cieście, które niewiele wyrasta podczas pieczenia. Jest jednakowo cienka na całej swojej powierzchni oraz chrupiąca.

Gdzie zjeść w Rzymie? Moje sprawdzone adresy

Trattoria Da Enzo Al 29, Via dei Vascellari 29

Fantastyczne dania mięsne i z makaronu znajdziecie w tradycyjnej rzymskiej trattorii. Jedną z nich, którą serdecznie polecam jest Trattoria Da Enzo Al 29 na Zatybrzu. Jest to tradycyjny lokal zazwyczaj tętniący życiem, w którym można spotkać sporo lokalsów lub ekspatów, ale zaglądają do niego również turyści, jeśli ktoś im go polecił lub znajdą go przez przypadek.

Giolitti, Via degli Uffici del Vicario 40

Zacząć dzień od typowego włoskiego śniadania i dobrej kawy lub zjeść lody warto w słynnej kawiarni Giolitti niedaleko Panteonu.

Pizzeria Baffetto, Via del Governo Vecchio, 114

Niewielka pizzeria Baffetto, która znajduje się niedaleko Piazza Navona, to świetne miejsce na rzymską pizzę.

Sora Margherita, Piazza delle Cinque Scole 30

To jedno z miejsc, w którym koniecznie musicie spróbować karczochów. Lokal znajduje się w dawnym getto.

Mój przewodnik po rzymskich knajpach

Rzym można zwiedzać od rana do wieczora, nie tylko od strony kulturalnej, ale również kulinarnej. W moim e-booku proponuję prawie sto adresów, pod którymi nasze podniebienie może zaznać uciechy. Zaczynam od typowego włoskiego śniadania i dobrej kawy. Wiele osób może powiedzieć, że w Rzymie dobra kawa jest wszędzie i nie jest to dalekie od prawdy. Ja jednak proponuję miejsca klimatyczne, historyczne i ciekawe, lub ukryte tak, że turysta do nich nie zajrzy. Pokazuję, gdzie zjeść w Rzymie szybki i smaczny lunch, nieco w stylu rzymskim, chwytając kawałek pizzy lub kanapkę, a jednocześnie będąc otoczonym przez lokalsów. Zaprowadzę Was na najlepsze lody, a kiedy już będziecie zmęczeni bieganiem po mieście, to możecie wybrać jeden z lokali, w którym usiądziecie, aby odpocząć przy aperitivo, sącząc Spritz lub prosecco. Dowiecie się również, gdzie jeszcze w Rzymie można spróbować pizzę rzymską i neapolitańską, a także gdzie zjecie doskonałe potrawy kuchni rzymskiej, jednocześnie niedaleko głównych atrakcji turystycznych, ale w bardziej lokalnym stylu. E-book „Rzymskie smaki. Gdzie dobrze zjeść i wypić w Rzymie” możecie zamówić na mojej stronie rzymskiesmaki.pl, możecie też bezpłatnie pobrać dwudniowy plan zwiedzania Wiecznego Miasta. Zapraszam!


Bardzo dziękuję Basi za opowieść o kuchni rzymskiej.


Gdzie zjeść w Rzymie? Podzielcie się Waszymi adresami

Czy macie swoje sprawdzone, dobre adresy na pyszny posiłek w Rzymie? Jeśli tak, to śmiało podzielcie się w komentarzu. Z adresów wymienionych wyżej przez Basię znam i uwielbiam pizzerię Baffetto. Jako ciekawostkę dodam, że wymieniłam ją w pierwszym poście, jaki opublikowałam na blogu, już ponad osiem lat temu. W Baffetto jadałam prawie codziennie, gdy spędzałam cudowny tydzień w Rzymie w sierpniu 2011 roku. Już dawano nie było mnie w Wiecznym Mieście na dłużej niż dwa dni i chyba najwyższy czas to nadrobić.

 

Kochani, użytkowników Facebooka serdecznie zapraszam do prowadzonej przeze mnie grupy WŁOCHY – podróże & styl życia. Wszystkich nowych czytelników zapraszam do polubienia strony Italia by Natalia na Facebooku, śledzenia profilu na Instagramie, jak również na  Twitterze oraz subskrypcji kanału YouTube. Będzie mi również bardzo miło, jeśli dodacie komentarz lub udostępnicie ten post swoim znajomym.

Pozdrawiam Was serdecznie

Natalia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany. Pola obowiązkowe są oznaczone *

Close