Aperitivo (aperitif) – kwintesencja włoskiego dolce vita

Aperitivo aperitif kwintesencja włoskiego dolce vita

Gdy dzień zaczyna się chylić ku zachodowi, gdy kończy się poobiednia przerwa i Włosi wracają na ulice, oznacza to, że wielkimi krokami zbliża się czas na aperitif. Aperitivo to wspaniały włoski zwyczaj, niemal rytuał. To czas spędzany bez pośpiechu przy drinku z odrobiną jedzenia, w towarzystwie i najczęściej na mieście, ale nie zawsze. Można by nawet powiedzieć, że właśnie tak smakuje dolce vita.

Co to jest aperitivo?

Saline di Nubia, Sycylia – maj 2018 r.

Najprościej ujmując aperitivo to drink z przekąską, które mają w teorii pobudzić apetyt i przygotować żołądek na znacznie bardziej obfitą kolację. Jednak nazwanie aperitivo po prostu lampką czegoś do picia z odrobiną jedzenia nie byłoby nawet w połowie prawdą. W rzeczywistości chodzi o coś znacznie więcej. Aperitif to czas spotkań z przyjaciółmi, czas rozmów, relaksu, nieśpiesznego spędzania czasu po całym dniu, zazwyczaj przy stoliku lub barze w przytulnym lokalu, choć bywa też, że w domu, w ogrodzie, na balkonie czy tarasie. Musi być coś do picia i zazwyczaj jest to alkohol, ale nie zawsze. Może też być napój bezalkoholowy. Do przegryzienia mogą być podane oliwki, chipsy, orzeszki zimne, grissini, kawałki focacci, sera i wędlin czy bruschetta. Przepisy na trzy bruschetty – wegańską, wegetariańską i semiwegetariańską – idealne do aperitivo znajdziecie w moim e-booku „Palermo na talerzu. Przepisy kuchni sycylijskiej by Tony Savoca” – klik. Może to być równie dobrze lampka białego wina z kawałkami owoców i listkiem mięty wrzuconymi do środka. Dużo zależy tutaj od części Włoch. Na północy zazwyczaj apertivo jest znacznie bardziej rozbudowane niż na południu, adekwatnie do zwyczajów kulinarnych panujących w danym regionie Italii. Ważna jest estetyka podania, klimat miejsca, brak głośnej muzyki, przy której nie można by swobodnie rozmawiać. Jest to czas, gdy buduje się relacje z ludźmi i cieszy się ich towarzystwem. Dlatego sprawą drugorzędną jest co dokładnie znajdzie się na stole czy w kieliszku bądź szklance. Jaki jest więc podstawowy przepis na aperitivo? Potrzebne są cztery składniki: coś do picia, coś do przegryzienia, miejsce i człowiek, a najlepiej przynajmniej dwie osoby.

Pora na aperitivo

Trapani, Sycylia – kwiecień 2019 r.

Włosi spotykają się na aperitivo najczęściej przed kolacją, która w Italii jest najbardziej obfitym posiłkiem. Lokale zaczynają serwować wieczorny aperitif mniej więcej od godziny 18. Czasem przechodzi on płynnie w lekką kolację, gdy po przekąsce zamawiane są jedno, góra dwa dania z karty. Rzadziej spotyka się aperitif przed obiadem, ale też jest praktykowany, szczególnie na północy kraju, skąd zwyczaj ten się wywodzi. Za miasta o najbogatszych tradycjach aperitivo uchodzą Mediolan i Turyn. Skąd się jednak wziął zwyczaj poprzedzania głównych posiłków drinkami z przekąską, popijanych w towarzystwie?

Grand Tour, czyli o początkach aperitivo

Aperitivo ma swoje początki w czasach Grand Tour. Podróże te były popularne wśród dobrze sytuowanych artystów, arystokratów i intelektualistów już w końcówce XVII wieku. Wyruszali oni w swoje wielkie podróże – najczęściej na Półwysep Apeniński i do Francji – by się dokształcać, szukać natchnienia i chłonąć kulturę. Zatrzymywali się zazwyczaj w dobrych hotelach i obracali w równym swemu statusowi towarzystwie. Mniej więcej w XIX wieku zaczęli się oni spotykać przed głównymi posiłkami na lampkę niezbyt mocnego alkoholu zagryzaną drobnymi przekąskami i ten oto zwyczaj zapoczątkował modę na dzisiejsze aperitivo. Grand Tour odbywali m.in. Byron, Mozart czy Goethe, który dotarł aż na Sycylię i podróż tą dokładnie opisał.

Co się pije na aperitivo?

Palermo, Sycylia – maj 2018 r.

Prosecco, Campari, kultowy Aperol Spritz czy po prostu kieliszek wina to najczęściej wybierane trunki w porze aperitivo. Popularne są też drinki, ale nie za mocne. Wszak podczas aperitivo nie chodzi o to, by się upić czy najeść przekąskami, a jedynie zaostrzyć apetyt na dalszą część wieczoru, zrelaksować się i cieszyć towarzystwem.

Levanzo, Sycylia – czerwiec 2018 r.

Aperol Spritz

Trapani, Sycylia – kwiecień 2019 r.

Najchętniej i najczęściej zamawianym drinkiem podczas aperitivo jest kultowy, niezbyt mocny, zabarwiony na pomarańczowo Aperol Spritz. Został on wymyślony w latach 50-tych XX wieku, ale Aperol – jego główny składnik nadający ten charakterystyczny kolor – powstał tuż po pierwszej wojnie światowej i z powodzeniem wykorzystywany jest też jako składnik innych drinków. Każdy lokal ma swój przepis na Aperol Spritz, różniący się nieznacznie od siebie, ale podstawowe składniki i ich proporcje są takie same.

Przepis na Aperol Spritz

Potrzebujemy:

  • Prosecco – 3 części
  • Aperol – 2 części
  • Woda gazowana – 1 część
  • Kilka kostek lodu
  • Plasterek pomarańczy

Do kieliszka od wina wsypujemy kostki lodu i pół plasterka pomarańczy, a następnie wlewamy Aperol oraz prosecco i delikatnie mieszamy. Na to dodajemy wodę gazowaną i ozdabiamy drugą połówką plasterka pomarańczy.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

° 📌 Gdybym miała wymienić najfajniejsze wieczory, jakie w ostatnich latach spędziłam podróżując po Włoszech, to ten wrześniowy schyłek dnia w Peschiera del Garda na pewno znalazłby się wśród nich. Wybraliśmy knajpkę, która oferuje nie tylko stoliki wewnątrz oraz na zewnątrz na placu, ale też na tratwie zacumowanej na jednym z kanałów, które rozdzielają cztery wyspy tego miasta. Można tam było usiąść z psem. To było niesamowite doświadczenie, spritz pity niemal na wodzie, a dosłownie moment po zrobieniu tego zdjęcia rozbłysły światła na elewacjach i niezliczone latarnie uliczne 🍷 Na blogu – www.italia-by-natalia.pl – znajdziecie obszerny post o Peschiera del Garda, na razie znajduje się na górze strony jako najnowszy. Link wrzuciłam też na Stories . 🌍 Veneto, Italia ° 📷 @italia_by_natalia 📆 Wrzesień 2017 Tag #italiabynatalia 💻 www.italia-by-natalia.pl 💻 www.italia-by-natalia.pl/en 📱Facebook.com/italiabynatalia ° #peschieradelgarda #instagarda #visitveneto #ig_italia #vivo_italia #bestvenetopics #yallersitalia #italiainunoscatto #bellaitaliaofficial #topitalyofficial #top_italia_photo #italia_super_pics #prettylittleitaly #włochy #best_italiansites #italianlandscapes #awsomeitaly #loves_united_italy #theitalybest #travelitaly #venetodascoprire #new_photoitalia #don_in_italy #venetogram #amazingitaly #italy_photolovers #jeziorogarda #italyphoto #spritztime

Post udostępniony przez Blog Italia by Natalia (@italia_by_natalia)

Psycho Aperitivo

Hotel Luise wyjątkowy nocleg w Riva del Garda jezioro Garda Trentino

Riva del Garda, Trentino – wrzesień 2018 r.

Nowym trendem w temacie aperitivo – popularnym głównie na północy Włoch – jest psycho aperitivo, czyli aperitif dostosowany do aktualnego nastroju. Miałam okazję doświadczyć tego podczas pobytu w Hotelu Luise, znajdującym się w miejscowości Riva del Garda. Otóż barman w pierwszej kolejności podaje nam ankietę, w której należy odpowiedzieć bodaj na sześć pytań dotyczących nastroju i samopoczucia. Na podstawie odpowiedzi dobiera on drinka zgodnie z potrzebami naszego ducha. A wszystko to pięknie podane, z solidną dawką zakąsek. Bardzo ciekawe doświadczenie.

Hotel Luise wyjątkowy nocleg w Riva del Garda jezioro Garda Trentino

Riva del Garda, Trentino – wrzesień 2018 r.

Apericena – pomiędzy aperitivo a kolacją

Palermo, grudzień 2017 r.

Dla tych, którzy nie są w stanie znaleźć czasu lub miejsca w swoich żołądkach zarówno na aperitivo jak i kolację, polecam coś pośredniego. Apericena to więcej niż aperitivo, ale mniej niż kolacja. W porze wczesnej kolacji wiele lokali wystawia bufet z drobnymi zakąskami, takimi jak małe kanapki, kawałki pizzy, foccaci, sałatki, malutkie kubeczki z zawartością na dwa chapsy, grillowane warzywa czy kawałki wędlin i serów. Płacąc za apericenę („cena” to po włosku kolacja) otrzymuje się zazwyczaj w cenie jeden dowolny trunek do wyboru (drink, piwo, lampka wina czy Apertol Spritz) i siedząc przy barze lub stoliku zajada się do woli przekąskami. Najmniej za apericeną – 6 euro za osobę – płaciłam w Palermo w dzielnicy Vucciria. Na Sycylii właśnie w Palermo oferta apericeny jest najbogatsza, a już w Trapani próżno jej szukać, za to króluje standardowe apertitivo.

Kochani, użytkowników Facebooka serdecznie zapraszam do prowadzonej przeze mnie grupy WŁOCHY – podróże & styl życia. Wszystkich nowych czytelników zapraszam do polubienia strony Italia by Natalia na Facebooku, śledzenia profilu na Instagramie, jak również na  Twitterze oraz subskrypcji kanału YouTube. Będzie mi również bardzo miło, jeśli dodacie komentarz lub udostępnicie ten post swoim znajomym.

Pozdrawiam Was serdecznie

Natalia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany. Pola obowiązkowe są oznaczone *

Close