Gdzie zjeść w Syrakuzach? 17 adresów sprawdzonych osobiście

Gdzie zjeść w Syrakuzach? 17 adresów sprawdzonych osobiście

Gdzie zjeść w Syrakuzach? Gdzie pójść do restauracji? Gdzie na aperitivo z klimatem? Gdzie usiąść na kawę i ciacho z pięknym widokiem? Gdzie kupić genialne kanapki, obłędną i tanią pizzę, gotowe dania, wyborną granitę czy lody, które z czystym sumieniem mogę nazwać jednymi z najlepszych, jakie kiedykolwiek jadłam we Włoszech? Gdzie tanio i smacznie zjeść śniadanie na słono, już z samego rana? A gdzie serwują owoce morza w papierowych rożkach, bez coperto? Od lat zbieram doświadczenia kulinarne w różnych częściach Italii, w tym w moich ukochanych Syrakuzach. Część z tych miejsc do niedawna była moją słodką tajemnicą, ale dziś zebrałam je w jednym obszernym przewodniku i oddaję Wam, abyście mogli korzystać z mojego doświadczenia. Post po każdej kolejnej podróży będzie rozbudowywany. Zapraszam!

Co zjeść w Syrakuzach?

W Syrakuzach – tak jak w innych częściach Sycylii – jada się dużo ryb i owoców morza, pyszne sery, warzywa, pizzę, makarony i słodkości. Są jednak dwa smakołyki typowe dla tegoż miasta i prowincji, których koniecznie należy spróbować. Pierwszym jest cornetto con ricotta, czyli chrupiący rogalik ze słodkim nadzieniem z kremu powstałego na bazie serka ricotta. Cornetto con ricotta znajdziecie niekiedy także w innych częściach Sycylii, ale nie jest tam popularne i na pewno nie tak smaczne jak w Syrakuzach. To samo dotyczy granity migdałowej, czyli granita di mandorla. To już przysmak popularny na całej Sycylii, ale nigdzie nie jest tak dobry jak w Syrakuzach i okolicy. To na tym obszarze wyspy rośnie najwięcej drzew migdałowych, to stąd – z okolic Noto i Avola – pochodzą najbardziej znane i cenione migdały i tutaj też najlepiej opanowano sztukę robienia migdałowej granity. Nawet w kultowym Bam Barze w Taorminie, gdzie granita jest po prostu genialna, migdałowa nie jest tak smaczna jak w Syrakuzach.

Gdzie zjeść w Syrakuzach? Mapa moich sprawdzonych adresów

Na poniższej mapie zaznaczyłam wszystkie miejsca, które polecam w Syrakuzach. Mapę możecie powiększać, przesuwać, klikać w poszczególne punkty, a wtedy pojawi się nazwa i adres lokalu.

Booking.com

W poście pominęłam miejsca, o których wiem, że zniknęły z kulinarnej mapy miasta. Znikają niestety też kultowe knajpy, na przykład pewien bar, do którego chadzałam na cornetto dwadzieścia lat temu, podczas pierwszej podróży na Sycylię. Miałam go tutaj zamieścić na liście, ale znalazłam informację, jakoby bar zamknięto na stałe. Wydało mi się to dziwne, bo lokal był uwielbiany przez mieszkańców, dlatego napisałam do koleżanki z Syrakuz, a ona mi na to: „tak, zamknięty, właściciela wsadzili za pranie brudnych pieniędzy”. Acha. Nie wiem co mnie bardziej zdziwiło, to że prał pieniądze w barze z kawą i rogalikami, czy to, że go wsadzili. W każdym razie mam nadzieję, że podobny los nie spotka żadnego z poniższych adresów, bo – pomijając jeden, który Wam odradzam – są to naprawdę świetne miejsca. Jak zapewne zauważycie, do każdego lokalu zamieszczam własne zdjęcia, bo w każdym z nich jadłam. Tutaj nie ma ściemy, nie ma zbieraniny przypadkowych miejsc z komentarzy na Facebooku czy spisanych z TripAdvisora. Bierzcie i korzystajcie, smacznego!

Hit Italia by Natalia – takim dopiskiem oznaczyłam moje perełki na tejże liście.

Gdzie zjeść w Syrakuzach w okolicy dworca?

Panificio del Corso

Gdzie? Corso Umberto I, 140/142

Jest to piekarnia, cukiernia, rosticceria i kanapkarnia w jednym. Kupicie tutaj pieczywo, słodkości, gotowe dania na ciepło, które również można zjeść na miejscu, a także zamówicie kanapkę. Po prawej stronie od wejścia jest stoisko, gdzie facet robi kanapki na zamówienie.

Gdzie zjeść w Syrakuzach w nowej części miasta?

Le Delizie

Gdzie? Via Sicilia, 5A

To rosticceria, do której chyba nigdy bym nie trafiła, gdyby nie moja koleżanka Ola. To właśnie ona mnie tam zabrała, gdy zamiast gotować kolację chciałyśmy kupić coś na wynos. Co można tam dostać? Przede wszystkim pizzę na kilogramy i przekąski takie, jak arancini. Uwaga! Tutaj możecie spróbować arancino spaghetto, czyli z makaronem spaghetti zamiast ryżu.

Bar Caprice

Gdzie? Via Poggio del Carancino, 37, Belvedere, Siracusa

Jeszcze jeden lokal na uboczu, blisko autostrady. Serwują tutaj świetną granitę w bardzo rozsądnych cenach, a także słone przekąski, dostępne już przed południem.

Gdzie zjeść w Syrakuzach na Ortigii?

Mercato, czyli targ na Ortigii

Gdzie? Via Emmanuele de Benedictis i okoliczne ulice

Targ na Ortigii to najlepsze miejsce na zakupy. Co można tutaj nabyć? Świeże ryby i owoce morza, mięso, bakalie, przyprawy, pieczywo, sery, wędliny, warzywa i owoce, odzież, ceramikę, tanią biżuterię, a nawet używane książki. Jednak to nie wszystko, bowiem na targu można też zjeść, i to od wczesnych godzin porannych. Co dokładnie? Na przykład ostrygi popite winem, grillowaną rybę czy kanapki.

Caseificio Borderi – Hit Italia by Natalia

Gdzie? Via Emmanuele de Benedictis, 6

No właśnie, kanapki. Caseificio Borderi to kultowe miejsce na mapie miasta. Jest to sklep z lokalnymi produktami istniejący od 90 lat i miejsce, gdzie powstają fenomenalne kanapki z wykorzystaniem własnej produkcji serów. Kanapka kosztuje od 5 do 8 euro, jest ogromna, naszpikowana pysznościami, a smakuje obłędnie. Szef tego zamieszania to człowiek legenda na Ortigii, on nie tylko robi kanapki, on robi show. Sklep znajdziecie na targu rybnym codziennie oprócz niedzieli, od 7:00 do 16:00. Zobaczcie na filmie, jak powstają słynne kanapki uznawane za najlepsze na Sycylii, a przez niektórych nawet w całej południowej Italii.

Locanda Del Collegio – Hit Italia by Natalia

Gdzie? Via del Collegio, 13/15

Elegancja restauracja serwująca pyszne potrawy kuchni sycylijskiej. Na zdjęciach niezapomniane trofiette alla norma (makaron z bakłażanem i pomidorami) oraz tonno rosso in crosta di mandorle, czyli stek z czerwonego tuńczyka zapiekany w migdałach. Dostępne są stoliki na świeżym powietrzu.

Viola Bakery – Hit Italia by Natalia

Gdzie? Via Roma, 43

Wspaniała kawiarnia ze stolikami ustawionymi na skrzyżowaniu Via Roma i Piazza Minerva, czyli w samym sercu Ortigii. Serwują tutaj pyszne cornetto con ricotta, bardzo dobrą granitę migdałową (ale pistacjowa jest w mojej opinii za słodka), a także słone wypieki i przekąski, i to z samego rana. Dostępne są stoliki na świeżym powietrzu.

Gelateria Gusto – Hit Italia by Natalia

Gdzie? Via Roma, 39

Uwielbiam włoskie lody i jadam je przy każdej okazji, dlatego byle co nie jest w stanie mnie zachwycić. Tutaj w Gelaterii Gusto na Ortigii zjadłam jedne z najlepszych lodów w historii moich Włoskich podróży. Polecam w szczególności smaki gourmet: sycylijskie pistacje, czekolada z Modica, ciemna czekolada 73%, torrone di Sicilia, migdały z Avola, orzech laskowy z gór Nebrodi czy waniliowy słony karmel. Są droższe, ale naprawdę warto zapłacić więcej. Sztos! Granity też mają, również smaki gourmet, ale ja nie miałam już okazji spróbować.

Caffe Minerva

Gdzie? Via Roma, 58

Caffe Minerva to miejsce, które polecałam tutaj na blogu już lata temu. Niestety od jakiegoś czasu ich oceny pikują w dół, ale nie za sprawą jakości jedzenia, a cen. I gdyby to jeszcze były po prostu wysokie ceny, to nie można by się czepić, wszak każdy za swoje usługi ustala ceny jakie chce. Tutaj jednak prawdopodobnie dochodzi do naciągania turystów. Otóż miałam zamiar usiąść w Caffe Minerva i spróbować, czy granita jest nadal tak samo dobra jak jeszcze parę lat temu. Weszłam do środka i zapytałam o menu. Kelner wskazał mi gdzie leży menu, w dwóch kupkach. Chwyciłam pierwsze z brzegu i czytam, że granita kosztuje 3,50 euro, ale coś mnie tknęło i dopytuję, a facet na to, że menu jest nieaktualne. Jak to nieaktualne? To co robi w lokalu? Pytam zatem, ile kosztuje granita przy stoliku, a on że 4 euro, ale na to wtrąca się facet siedzący przy kasie i mówi, że 4,50 euro. Prawdopodobnie sięgnęłam po menu ze złej kupki, tzn. dla lokalsów, zamiast dla turystów z zagranicy, z wyższymi cenami. Zrezygnowałam, ale nie ze względu na cenę, tylko cwaniactwo, którego bardzo nie lubię. Podsumowując, granita zapewne nadal jest pyszna, w dodatku lokalizacja kawiarni jest naprawdę urocza, ale mam mieszane uczucia. Nie mniej jednak z uwagi na dawne czasy lokal postanowiłam zamieścić na liście.

Dostępne są stoliki na świeżym powietrzu.

Dentro Ortigia Gelateria

Gdzie? Via Cavour, 2

Uwaga miłośnicy smaków takich jak słony karmel! Tutaj znajdziecie nie tylko smak crema carmello salato, ale też arachide salate, czyli lody o smaku orzechów arachidowych na słono. Pycha!

Gran Caffe del Duomo – Hit Italia by Natalia

Gdzie? Piazza del Duomo, 18/19

Ach, Gran Caffe del Duomo, to jedno z miejsc, w którym musicie usiąść na Ortigii. Lokal kiedyś funkcjonował pod nazwą Caffe’ la Piazza, nie było coperto, a szefem kelnerów był Polak. Pamiętam jego opowieści, jak rzucił wszystko i kupił bilet na autokar do Syrakuz w jedną stronę, jak zaczynał od zmywania garów. To było dawno temu. Siadam tutaj i zamawiam migdałową granitę już od dwudziestu lat. Wtedy, w 2001 roku fasada katedry – jak i sąsiednich palazzi – były poczerniałe z brudu. Dziś zachwycają jasnym kolorem kamienia, wyczyszczone w ciągu ostatnich lat. Piazza del Duomo to miejsce magiczne, dla mnie najpiękniejszy plac w całej Italii. Ale ja nie jestem obiektywna pod tym względem, nie gdy mowa o Ortigii, wszak właśnie tutaj zaczęła się moja przygoda z Sycylią i Italią. Ortigia zawsze będzie dla mnie najpiękniejsza. Dostępne są stoliki na świeżym powietrzu.

Cannoli Del Re

Gdzie? Via Pompeo Picherali, 6

Świetne miejsce na cannoli. Okienko znajduje się przy wyjściu z Piazza del Duomo w kierunku źródełka Aretuzy. Domowej roboty rurki w dwóch wielkościach do wyboru napełniane są dopiero po złożeniu zamówienia, czyli tak, jak powinno być. Co ciekawe, rurki mają kształt rożka, a nie typowego cannolo. Mimo to jest pysznie, a dostępne smaki wypełnienia to: krem z ricotty, czekolada z Modica, krem z pistacji z Bronte oraz krem z cytryn z Syrakuz. Pycha!

Pizzeria da Mario – Hit Italia by Natalia

Gdzie? Via Roma, 125

Kapitalna pizza w wielu wariantach smakowych do wyboru, zamawiana przy okienku, odbierana samodzielnie i wydawana w kartoniku na wynos. Można zabrać ze sobą lub zjeść przy stoliku z widokiem na morze, bez coperto. A ich capriccioso z jajkiem, szynką, groszkiem, pieczarkami i oliwkami śni mi się po nocach. Paluchy lizać! Dostępne są stoliki na świeżym powietrzu.

Sicily fish & chips

Gdzie? Via Roma, 123

W tym barze zajecie smażone owoce morza serwowane albo w papierowym rożku, albo w takiej oryginalnej skrzyneczce drewnianej, z którą można usiąść przy stoliku na zewnątrz. Obowiązuje samoobsługa, nie ma coperto, jest smacznie, a porcje tak duże, że nawet głodnemu trudno zjeść całość. Dostępne są stoliki na świeżym powietrzu.

Mikatú – Hit Italia by Natalia

Gdzie? Lungomare Alfeo

Wspaniały bar na aperitivo. Ponieważ to wschodnie wybrzeże Sycylii, to zachodów słońca nad morzem nie ma okazji obserwować. Wyjątkiem są Syrakuzy, gdzie wyspa Ortigia tworzy z lądem dużą zatokę zwaną Porto Grande. Kiedyś takie położenie miało kluczowe znaczenie strategiczne i ułatwiało obronę miasta przed atakiem od strony morza, dziś możemy stąd podziwiać zachód słońca, jednocześnie nad morzem oraz Sycylią. I to jest jedno z moich ulubionych miejsc na Ortigii, najlepsza miejscówka na aperitivo, jedna z wielu perełek, którą zamieściłam w e-booku „Najpiękniejsze punkty widokowe Sycylii”. Jeśli lubicie zwiedzać śladem pięknych widoków, to jest to przewodnik właśnie dla Was. Dostępne są stoliki na świeżym powietrzu.

Sunset Ortigia – Hit Italia by Natalia

Gdzie? Lungomare Alfeo

Tuż obok Mikatú jest Sunset Ortigia, drugi z barów idealnych na aperitivo lub kawę. Właściwie to ten był pierwszym, w jakim siadałam o zachodzie słońca, Mikatú to odkrycie dopiero z ostatniej podróży. Sunset Ortigia oferuje proste dania takie jak sałatki. Ja polecam sałatkę z tuńczykiem i jajkiem, która smakowała mi do tego stopnia, że odtworzyłam przepis i zamieściłam go w e-booku „Palermo na talerzu 2 – przepisy kuchni sycylijskiej na jesień, zimę i święta”Dostępne są stoliki na świeżym powietrzu.

Gdzie nie jeść w Syrakuzach?

Te miejsca omijajcie z daleka.

Gelateria Bianca

Gdzie? Via Pompeo Picherali, 2 (wychodząc z Piazza del Duomo)

Oj niełatwo zasłużyć sobie na anty rekomendację ode mnie. Gdyby po prostu mi nie smakowało, to bym Wam nie poleciła tego miejsca, ale tutaj sytuacja jest znacznie gorsza, tutaj robi się turystów w balona. To jedno z kilku miejsc we Włoszech i spośród trzech na Sycylii (na dziesiątki odwiedzonych lodziarni, którym nie można niczego zarzucić), gdzie lody zamiast packą nałożono mi gałką. O co chodzi pisałam w poście „Jak Włosi oszukują turystów”. Skąd pewność, że oszukują? Otóż gdy zajrzałam tutaj po raz pierwszy dostałam lody nakładane gałkownicą, wyjętą szybko spod lady. Byłam na tyle rozczarowana, że nie zrobiłam zdjęcia, a szkoda, bo by Wam idealnie zobrazowało sytuację. Postanowiłam jednak kupić tutaj drugi raz, ale tym razem byłam ze wspomnianą już Olą, moją serdeczną koleżanką, która mieszka w Syrakuzach od osiemnastu lat i mówi biegle w lokalnym dialekcie. Powiedziałam jej: Olka, ja poczekam tutaj na zewnątrz, a Ty idź do środka, zamów tą samą porcję migdałowych lodów, którą ja wzięłam wczoraj i zobaczymy. Ola oczywiście dostała lody nałożone packą (co widać na zdjęciu wyżej), na co ja wchodzę i pytam, dlaczego mnie nałożono dzień wcześniej gałkownicą. Sprzedawczyni nie potrafiła wytłumaczyć. Same lody migdałowe były nienajgorsze, ale za naciąganie turystów jest anty rekomendacja ode mnie.

Inne przewodniki po sprawdzonych lokalach gastronomicznych

Jeśli podoba Wam się ten post, to mam świetną wiadomość! Podobnych przewodników kulinarnych jest na blogu więcej:

Wkrótce pojawią się kolejne kulinarne przewodniki.

Sycylia jesienią, zimą i wiosną? To doskonały pomysł!

Kto z Was rozważa wyjazd na Sycylię jeszcze w tym roku? To świetny pomysł, szczególnie, że Sycylia od 11 października jest znów w strefie białej, czyli tej o znikomych restrykcjach. Oznacza to, że sytuacja epidemiczna poprawiła się po tym, jak od końcówki sierpnia do 10 października obowiązywała strefa żółta. Dwa lata temu napisałam poradnik, który pomaga się dobrze przygotować do podróży na Sycylię pomiędzy listopadem a kwietniem. Niski sezon to fajny czas na wyspie, o ile weźmiemy pod uwagę także niedogodności późnej jesieni, zimy i wczesnej wiosny.

Sycylia jesienią, zimą i wiosną. Podróż w niskim sezonie (ebook)

Kochani, użytkowników Facebooka serdecznie zapraszam do prowadzonej przeze mnie grupy WŁOCHY – podróże & styl życia. Wszystkich nowych czytelników zapraszam do polubienia strony Italia by Natalia na Facebooku, śledzenia profilu na Instagramie, jak również na  Twitterze oraz subskrypcji kanału YouTube. Będzie mi również bardzo miło, jeśli dodacie komentarz lub udostępnicie ten post swoim znajomym.

Pozdrawiam Was serdecznie

Natalia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany. Pola obowiązkowe są oznaczone *

Close