Gdzie zjeść w Pizie? Co zjeść w Pizie? Moje sprawdzone adresy – restauracje, lodziarnie, kawiarnie, burgery, pizza

Gdzie zjeść w Pizie? Co zjeść w Pizie? Moje sprawdzone adresy - restauracje, lodziarnie, kawiarnie, burgery, pizza

Gdzie zjeść w Pizie? Co zjeść w Pizie? Podczas ostatniej podróży do Toskanii miasto słynące z Krzywej Wieży było moją bazą przez tydzień, w trakcie którego nie tylko intensywnie zwiedzałam, ale miałam też dużo okazji do skorzystania z dobrodziejstw lokalnej kuchni. W Pizie można zjeść pysznie, a do tego taniej, niż w środkowej części Toskanii, co dla niektórych może okazać się sporym, ale jakże miłym zaskoczeniem. Podpowiadam także, gdzie wybrać się na obiad z dziećmi i jaka niespodzianka spotka je w tym lokalu. Zapraszam!

Gdzie zjeść w Pizie? Moje obserwacje i przemyślenia

Po jedenastu latach licząc od pierwszej i zaledwie kilkugodzinnej przygody z Pizą wróciłam na znacznie dłużej. Od dawna chciałam spędzić tutaj przynajmniej kilka dni, by w spokoju i bez pośpiechu odkrywać owe miasto kawałek po kawałku, także kulinarnie. Poniżej znajdziecie lokale, które polecam Wam z własnego doświadczenia, z wyróżnieniem tych najbardziej wyjątkowych jako „Hit Italia by Natalia”. Podstawowa rada dla poszukiwaczy pysznej i przystępnej cenowo kuchni w Pizie, szczególnie na obiady i kolacje? Skupcie się na południowym brzegu rzeki Arno, czyli przeciwległym do Placu Cudów z Krzywą Wieżą. W części północnej też można dobrze zjeść, ale ceny w restauracjach są wyższe.

Poznaj książki Natalii Rosiak o Włoszech

Co zjeść w Pizie? Lokalne specjały

Kuchnia Toskanii stoi mięsem, serami, wędlinami, warzywami i makaronem, a do wszystkich możliwych potraw podawane jest wyborne wino, najczęściej wspaniałe, czerwone chianti. To wspólny mianownik dla całego regionu, przy czym w poszczególnych jego częściach pojawiają się jeszcze potrawy charakterystyczne dla konkretnego obszaru. W Pizie i okolicy popularna jest ciecierzyca, którą jada się zarówno jako dodatek do makaronu, jak również w formie placków powstających na bazie mąki z ciecierzycy z dodatkiem oliwy, wody i soli, zwanych cecina, torta di ceci lub farinata. Lokalnym przysmakiem jest też bordatino alla pisana, czyli gęsta zupa warzywna z oliwą, a także zupa fasolowa (zuppa di fagioli). Wśród wypieków lokalnym specjałem jest torta co’ bischeri, czyli rodzaj kruchego ciasta wypełnionego nadzieniem z ryżu, czekolady, rodzynek, orzechów i likieru. Gotowe ciasto wyglądem przypomina crostatę, tylko że jest grubsze.

Gdzie zjeść w Pizie w restauracji?

Ristorante Galileo – Hit Italia by Natalia

Listę otwiera wyśmienita, rodzinna restauracja Galileo, serwująca typową kuchnię tej części Toskanii, według starych, tradycyjnych receptur, z wykorzystaniem lokalnych produktów najwyższej jakości.

druga papierowa książka

To była moja pierwsza kolacja w Pizie i pierwszy zachwyt – na początku bardzo przystępnymi cenami. W ramach coperto serwowana jest woda i chrupiący starter (zdjęcie poniżej). Wyborne jedzenie: ravioli ze szpinakiem i ricottą serwowane w roztopionym maśle ze świeżą szałwią (ravioli di ricotta e spinaci al burro e salvia), grillowana polędwica wołowa serwowana w plasterkach (tagliata di manzo) z rucolą, parmezanem i pieczonymi ziemniakami oraz lampka Chianti Classico.

Pycha! Makaron podawany w tej restauracji jest wyrabiany na miejscu, codziennie świeży. Konieczna jest rezerwacja stolika.

Ristorante Capodimonte Pisa – Hit Italia by Natalia

Ristorante Galileo to klasyka kuchni toskańskiej, natomiast Ristorante Capodimonte Pisa to połączenie klasyki z nutką ekstrawagancji.

Jak bowiem inaczej nazwać pici alla carbonara ze świeżymi truflami? Nietypowe, ale wyborne, a dla miłośników pici, carbonary i trufli zmuszonych zazwyczaj wybierać pomiędzy nimi to prawdziwa niespodzianka. Jako starter otrzymałam od lokalu bruschettę z surową, toskańską kiełbasą – pycha! Po wspomnianych wyżej pici – zamiast tradycyjnie zamówić typowe drugie – postawiłam drugi raz na pierwsze, tym razem wybierając gnocchetti alla chiantigiana – kluseczki gnocchi z sosem mięsno-warzywnym typowym dla obszaru Chianti, czyli z czosnkiem, szałwią i rozmarynem, posypane owczym serem pecorino. Ciężki sos mięsny w lipcu nie jest aż tak dobrym wyborem jak w chłodniejszych miesiącach, ale jestem bardzo zadowolona z wyboru.

Na sam koniec wraz z rachunkiem goście otrzymują na swój stolik drewniany stojak wypełniony lizakami i cukierkami. Obsługa restauracji – ekstremalnie miła i pomocna – wyjaśniła mi, że słodki drobiazg do wyboru otrzymuje każdy bez względu na to, czy towarzyszą mu dzieci czy nie, nie mniej jednak na najmłodszych to zakończenie posiłku robi ogromne wrażenie większe niż samo jedzenie.

Tak więc jeśli szukacie miejsca, gdzie można bardzo dobrze zjeść i przy okazji zaskoczyć miło swojego malucha, to polecam bardzo Ristorante Capodimonte Pisa. Ceny są trochę wyższe niż w Galileo.

Osteria Del Tumi

Pyszne jedzenie serwowane latem przy stolikach ustawionych w wąskiej, klimatycznej uliczce.

Fantastyczny świeży makaron ze świeżymi truflami, a także polędwica wołowa (tagliata di manzo) posypana gruboziarnistą solą, lecz podana bez jakichkolwiek dodatków w cenie potrawy. Nie było starteru w gratisie, jak w dwóch wyżej polecanych restauracjach. Do tego ceny najwyższe spośród wszystkich trzech, zgodnie z zasadą, że im bliżej Krzywej Wieży tym drożej. Nie mniej jednak jeśli nie ma dla Was znaczenia, czy wydacie od kilku do kilkunastu euro więcej za osobę za identyczne dania, to bardzo polecam.

Gdzie zjeść w Pizie pizzę i burgera?

Hamburgeria Agricola Toscana

Pyszny burger wołowy z ziemniaczkami? Bardzo proszę!

Tuż nad brzegiem Arno polecam Hamburgeria Agricola Toscana – niepozornie wyglądający z zewnątrz lokal, który po przekroczeniu progu okazuje się przestronny i zadbany, a w menu same frykasy, na czele z chianiną, czyli wysokiej jakości wołowiną pozyskiwaną z krów rasy chianina. Knajpa ta ponadto oferuje przystawki, desery oraz toskańskie wina i piwa rzemieślnicze.

La Taverna di Pulcinella – Hit Italia by Natalia

La Taverna di Pulcinella to miejsce, które powinien wpisać na swoją listę każdy miłośnik pizzy. Owa pizzeria oferuje zarówno możliwość zjedzenia przy stoliku, jak i kupna na wynos.

Tutejsza pizza jest po prostu fantastyczna! Skusiłam się na wersję „tartufata”, czyli ze świeżymi truflami; dostępna jest ona w części menu „Pizze speciali”. Pycha! Delikatne, cienkie ciasto z miękkimi i chrupiącymi brzegami, idealne. Dostępne są też pizze wegańskie. Uwaga! W niedzielę – co nietypowe – lokal jest nieczynny.

Gdzie zjeść w Pizie pyszne lody?

La Bottega del Gelato

Lodziarnię La Bottega del Gelato polecałam Wam w przewodniku po Pizie już wiele lat temu i nic się pod tym względem nie zmieniło. Nadal serwują tutaj wyśmienite lody, a do lady ustawiają się kolejki.

Oprócz wielu klasycznych smaków spotykanych w niemal wszystkich lodziarniach moją uwagę zwróciły lody z dodatkiem pinolo, czyli orzecha pinii. Bardzo oryginalne i smaczne!

Ta lodziarnia znajduje się idealnie na trasie pomiędzy dworcem kolejowym w Pizie a Placem Cudów, co dodatkowo czyni ją atrakcyjnym kąskiem na gastronomicznej mapie miasta, jednak ja mam dla Was coś jeszcze lepszego i to zaledwie kawałek dalej.

Gelateria De’ Coltelli – Hit Italia by Natalia

To jest prawdziwy sztos! Gelateria De’ Coltelli oferuje lody serwowane z zamkniętych pojemników, co jest pierwszym znakiem sugerującym, że mamy do czynienia z produktem wysokiej jakości. I tak właśnie jest; zaledwie czternaście smaków to niedużo w porównaniu z większością lodziarni, ale co to za smaki!

Pistacja, malina i wanilia (która wcale nie miała intensywnie żółtego smaku) pozostaną w mojej pamięci na długo. Lokal ten serwuje ponadto granitę. Próbowałam tej o smaku wiśniowym (amarena) – sama granita, tzn. rozdrobnienie lodu i konsystencja są bardzo zbliżone do sycylijskiego ideału, natomiast w smaku – jak dla mnie – amarena okazała się za słodka. To jednak jedyny mankament.

Miłośnikom granity polecam, można poprosić o umieszczenie w kubeczku w ramach jednej porcji dwóch różnych smaków.

Gelato Dipendente

Kolejne lody wysokiej jakości, tym razem zaledwie 650 m od Krzywej Wieży, w spokojnej i cichej ulicy.

Przed lokalem znajdują się stoliki ustawione pod parasolem, gdzie można w spokoju zjeść. Pistacja, słony karmel i śmietankowe – pycha! W ofercie są też naleśniki serwowane na słodko, ale tych nie próbowałam.

Sycylijska kawiarnia w Pizie – Vecchio Pasticceria Siciliana

Granita pistacjowa? Rogaliki z kremem pistacjowym? Cannoli i inne słodkości tradycyjne dla kuchni największej wyspy Morza Śródziemnego? Tak! Nieco na uboczu historycznego centrum Pizy, ale nadal w obrębie starych murów miejskich znajduje się Vecchio Pasticceria Siciliana, w której przy zaledwie czterech małych stolikach można rozkoszować się sycylijskimi specjałami i filiżanką kawy. Polecam!

Gdzie w Pizie wyskoczyć na aperitivo?

Jeśli lubicie klimat ulicznej imprezy i wieczorne tłumy gromadzące się pod lokalami, to koniecznie zajrzyjcie na Piazza Chiara Gambacorti, przez miejscowych zwany także Piazza della Pera (Placem Gruszki). Najwięcej osób wybiera tam winiarnię – Enoteca La Dolce Vite Pisa – oraz serwujący kuchnię argentyńską lokal Anika Empanadas Argentinas. Nie jest to restauracja, lecz coś na kształt fast foodu – burgery, kanapki i przekąski na ciepło, np. smażone kawałki kurczaka, krążki cebuli w cieście czy smażone warzywa w cieście. Nie, ja osobiście w żadnym z nich nie siedziałam i nie degustowałam, choć zamierzałam. Mieszkałam tuż obok w B&B urządzonym w klasztorze, więc wracając do pokoju przechodziłam przez plac każdego wieczoru, ale zawsze byłam na tyle zmęczona, że odkładałam ten moment na kolejny dzień, aż nie skorzystałam wcale. Nie mniej jednak tłumy odwiedzające te dwa lokale każdego wieczoru są dla mnie wyraźnym znakiem, że warto wpisać je na listę dobrych adresów kulinarnych w Pizie.

Gdzie zjeść w Pizie? Mapa sprawdzonych adresów

Inne przewodniki kulinarne

Jeśli podoba Wam się ten post, to mam świetną wiadomość! Podobnych przewodników kulinarnych jest na blogu więcej:

Wkrótce pojawią się kolejne kulinarne przewodniki.

Teraz Twoja kolej! Dołącz do społeczności Italia by Natalia: Będzie mi również bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz pod postem. Możesz też zapisać się na newsletter w oknie poniżej.  
Natalia Rosiak

O autorze

Nazywam się Natalia Rosiak, jestem podróżniczką, blogerką i autorką książek. Od 12 lat dzielę się z Czytelnikami wiedzą i miłością do Italii oraz inspiruję do podróży prowadząc blog, udzielając się na Facebooku, na Instagramie, na YouTube, w grupie Włochy – podróże & styl życia oraz na Twitterze. Moje e-booki znajdziesz w blogowym sklepie, a książki papierowe m.in. w Empiku. Jako pierwszy polski twórca otrzymałam tytuł Gold Italy Ambassador Awards.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany. Pola obowiązkowe są oznaczone *

Zamknij