Gdzie zjeść w Bergamo? Czego warto spróbować spośród licznych specjałów lokalnej kuchni? Po wspaniałym, trzydniowym pobycie w Bergamo w końcówce października 2023 r. przygotowałam dla Was przewodnik z kulinarnymi adresami, pod którymi zjadłam dobrze, zarówno wyśmienitą kolację czy obiad, jak i ciastko z kawą oraz lody. Na liście znalazło się kilka prawdziwych perełek. Post po każdej kolejnej podróży będzie aktualizowany. Zapraszam!
Co zjeść w Bergamo? Lokalna kuchnia Bergamo
Bergamo położone u podnóża Alp zachwyca kubki smakowe kuchnią bardzo podobną do tej serwowanej w górach. W jadłospisach dominuje mięso, duży wybór serów i wędlin oraz kluski, w tym nadziewane mięsem, bardzo podobne do polskich pierogów. Nie brakuje też makaronu, trufli i słodkości. Na co w szczególności warto zwrócić uwagę w menu tutejszych restauracji?
Casoncelli alla bergamasca
Listę otwiera danie, którego nie można pominąć. Królujące na lokalnych stołach casoncelli alla bergamasca to nic innego jak lokalna odmiana znanych nam doskonale pierogów z mięsem, tutaj dodatkowo posypywanych – a jakże – odrobiną tartego parmezanu, serwowane z masłem, boczkiem i ziołami. Pycha!
Scarpinocc de parr
Wegetariańska alternatywa dla casoncelli. W tej wersji pierożków nadzienie zamiast z mięsa składa się z mieszaniny chleba, sera i masła. Danie to narodziło się dawno temu w miasteczku Parre położonym na północ od Bergamo, a jego receptura jest daniem ubogich, których nie było stać na mięso.
Strangolapreti
Rodzaj kluseczek gnocchi zawierających zielony dodatek w postaci szpinaku lub pokrzywy. Danie jest bardzo popularne w górach, szczególnie w Trentino i wielokrotnie Wam je polecałam pisząc o kuchni tego regionu. Strangolapreti najczęściej podaje się z roztopionym masłem, posypane tartym parmezanem.
Risotto con peperoni e missoltini
Risotto z papryką i missoltini, czyli solonymi i suszonymi rybami poławianymi w głębokich wodach jeziora Como. Takie połączenie słodkiego i słonego smaku nie jest zresztą odosobnione w kuchni Lombardii.
Coniglio con la polenta
Królik z polentą oraz dodatkiem ziół i warzyw. Polenta przygotowywana najczęściej z mąki kukurydzianej jest królową alpejskiej kuchni i jedną z niewielu potraw w Italii, której nie lubię, chyba że zawiera suty dodatek sera. Taką wersję jadłam niedawno w Dolinie Aosty i była naprawdę smaczna.
Pecora bergamasca gigante
Kolejna potrawa mięsna, tym razem z ogromnych rozmiarów owcy Bergamasque, która jest rasą endemiczną dla tego obszaru. Soczyste i aromatyczne mięso podaje się z kremem z ziemniaków i chutney’em z buraków.
Polenta taragna
Ta wersja polenty powstaje z mieszanki mąki kukurydzianej i gryczanej, która zapewnia jej charakterystyczny ciemny kolor. W celu nadania kremowej konsystencji dodaje się także masło i ser casera, które są typowymi produktami z wysokich gór. Nazwa “taragna” pochodzi od drewnianej łyżki używanej do mieszania składników w garnku.
Polenta e Osei
Słodkie ciasto, które na zewnątrz wygląda jakby było pokryte kukurydzianą polentą, ale w środku kryje delikatne i słodkie nadzienie. Ciasto jest wypełnione kremem z masła, cukru, migdałów i czekolady, a na wierzchu umieszczone są małe ptaszki z marcepanu. Deser powstał w 1910 roku i jest dziełem pomysłowego cukiernika Alessio Amadeo oraz jego żony. Choć jestem łakomczuchem na słodkości, to – podobnie jak tradycyjna polenta – polenta e osei nie przypadła mi do gustu. Ciasto w mojej opinii jest zdecydowanie za słodkie. Polenta e osei dostępna jest w trzech rozmiarach: tradycyjnego, dużego ciasta do podania na stole dla większej liczby degustatorów, klasycznych wymiarów ciastka (na zdjęciu powyżej) oraz miniatury.
Taleggio
Miękki ser z mleka krowiego, który ma charakterystyczny kwadratowy kształt i różową skórkę. Jego nazwa pochodzi od doliny Val Taleggio, gdzie zaczął być produkowany już w średniowieczu. Taleggio ma delikatny i lekko kwaskowy smak, który w miarę dojrzewania sera staje się coraz ostrzejszy.
Formai de Mut
Ser produkowany i dojrzewający na obszarze alpejskiego Parco delle Orobie Bergamasche, położonego na terenie prowincji Bergamo. To jeden z dziewięciu serów pochodzących z okolic Bergamo, które otrzymały oznaczenie pochodzenia chronionego (DOP), nadawane przez Unię Europejską.
Bresaola
Dostępna w całych Włoszech, ale szczególnie popularna w Lombardii, suszona na wietrze wołowina, cienko krojona, często podawana z rukolą, parmezanem i oliwą.
Gdzie zjeść w Bergamo? Mapa sprawdzonych adresów
Tradycyjnie dla łatwiejszego korzystania z przewodnika przygotowałam mapę z zaznaczonymi lokalizacjami, w których znajdują się poszczególnie miejscówki. Mapę możecie dowolnie powiększać, pomniejszać i przesuwać.
Hit Italia by Natalia – takim dopiskiem oznaczyłam perełki na tejże liście, wybrane subiektywnie.
Gdzie zjeść w Bergamo w restauracji?
Antica Trattoria La Colombina – Hit Italia by Natalia
Pierwszą restauracją, którą chciałabym Wam polecić jest znana i ceniona w Bergamo Antica Trattoria La Colombina. Lokal znajduje się poza murami Città Alta, ale w obrębie starej zabudowy. Serwowana jest tutaj typowa kuchnia lokalna, a w sezonie letnim oprócz dwóch sporych pomieszczeń wewnątrz dostępny jest również taras na zewnątrz, gdzie można zjeść rozkoszując się pięknym widokiem. Trattoria serwuje pyszne jedzenie, ceny są standardowe i porównywalne z innymi lokalami, a obsługa bardzo miła. Rekomenduję rezerwację stolika, nawet w dni powszednie i w niskim sezonie. Lokal jest bardzo popularny wśród miejscowych.
Circolino Città Alta
Ogromna, stylowa restauracja urządzona w budynku dawnego kościoła, zaledwie kilka kroków, od uroczego apartamentu, który wynajmowałam. Wnętrza lokalu są bardzo ciekawe, pozostawiono bowiem jak najwięcej starych murów i fresków, a to co dodano ma nowoczesny charakter. W Circolino Città Alta można zjeść zarówno specjały lokalnej kuchni, na czele z daniami mięsnymi, serami i casoncelli, ale też pizzę. Jednym słowem – każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Mimo elegancji lokalu ceny są umiarkowane, nawet chyba nieco niższe niż w wielu innych restauracjach w Città Alta. Koneserom wina podpowiem, że tutejsza karta jest ogromna i przyprawia o zawrót głowy, począwszy od win za ok. 25 euro za butelkę do takich po kilkaset euro. Konieczna jest rezerwacja stolika, nawet w dni powszednie i w niskim sezonie. Restauracja jest bardzo popularna wśród miejscowych.
Dai Gustosi – Hit Italia by Natalia
Restauracja ze stolikami ustawionymi na urokliwym Piazza Mascheroni w Città Alta, w zachodniej części górnego miasta. Nie planowałam tutaj jeść, wybór był spontaniczny, poprzedzony wątpliwościami po odnalezieniu w menu dań z owocami morza czy potraw z kuchni odległych regionów. Owoce morza serwowane w takiej odległości od miejsca połowu niemal zawsze będą mrożone, a potrawy z innych regionów sugerują, że lokal nie specjalizuje się w kuchni lokalnej. Muszę jednak przyznać, że finalnie byłam bardzo zaskoczona. Zamówiłam casoncelli alla bergamasca oraz tiramisu. Oba dania były przepyszne, pierożki okazały się lepsze, niż w Antica Trattoria La Colombina. Przy stoliku obok para zajadała się lokalnymi serami z okolic Bergamo serwowanymi z domowej roboty marmoladą. Wyglądało to fantastycznie, aż trochę im zazdrościłam. Polecam ten lokal!
Osteria Valenti di Marco Maffeis – Hit Italia by Natalia
Wspaniały lokal z tradycyjną kuchnią Bergamo, znajdujący się w Città Bassa, blisko dworca kolejowego. Właściciel Marco osobiście dba o gości podając dania główne i opowiadając co nieco na ich temat. Zamówiliśmy casoncelli alla bergamasca, scarpinocc de parr oraz fiorentinę, czyli znany z Toskanii grillowany stek wołowy, wysmażany w trzech różnych stopniach do wyboru; my zawsze zamawiamy średnio wysmażony. Stek otrzymaliśmy już pokrojony, z dodatkiem grillowanej cukinii i pieczonych ziemniaków. Marco nałożył porcję na talerze, a następnie doprawił świeżo mieloną solą. Ponadto jako starter zaserwowano małe, trójkątne kanapki tramezzini, charakterystyczne dla Wenecji i północnych Włoch. Smakoszy dobrego wina z pewnością zainteresuje fakt, że lokal ten oferuje bardzo obszerną i różnorodną kartę win. W sezonie, w święta i w weekendy konieczna jest wcześniejsza rezerwacja stolika.
Gdzie zjeść w Bergamo szybko i niedrogo?
Il Fornaio – Hit Italia by Natalia
Kultowe miejsce na kulinarnej mapie Bergamo, gdzie smakowite wypieki rzucające się w oczy przez ogromną szybę mało komu pozwolą przejść obojętnie. W środku już od rana można zjeść świeżutkie i pachnące, podgrzewane na życzenie kawałki pizzy, w najróżniejszych wersjach smakowych. Ponadto dostępne się pizzettine, czyli mini pizze, rogale z sałatą i wędliną, bagietki, paczkowane ciastka, a także liczne słodkości i kawa. Sklep oferuje kilka stolików wewnątrz, obowiązuje samoobsługa. Koniecznie tutaj zajrzyjcie!
Gdzie zjeść w Bergamo słodkości i wypić kawę?
Cavour 1880 – Hit Italia by Natalia
Gdybym miała wrócić do Bergamo tylko na chwilę i mieć czas jedynie na wypicie jednej kawy i zjedzenie ciacha tylko w jednym miejscu, to bez zastanowienia wybrałam Cavour 1880. Ta historyczna kawiarnia znajdująca się przy głównej ulicy Città Alta istnieje od końca XIX wieku, a jej nazwa pochodzi od nazwiska człowieka – legendy włoskiej polityki okresu zjednoczenia, czyli hrabiego Camillo Benso di Cavour. Sporo na temat tego fascynującego człowieka napisałam w rozdziale o Turynie w mojej książce „Italia – kraina kontrastów i różnorodności. Włochy północne„. Wracając do Bergamo. W małej, kameralnej kawiarni Cavour 1880 panuje przemiła atmosfera, kawa jest pyszna i delikatna w smaku, a wybór ciastek w wersji mini (tzw. pasticceria mignon) ogromny. Co więcej, ciacha te wyglądają wspaniale, a smakują wybornie. Małe rozmiary pozwalają zamówić i zdegustować kilka sztuk. Jeszcze słowo odnośnie cen. Historyczne kawiarnie mają to do siebie, że są drogie, a nawet bardzo drogie, jak choćby Caffe Florian w Wenecji czy Antico Caffè Greco w Rzymie. Dlatego byłam pozytywnie zaskoczona normalnymi, niewygórowanymi cenami w Cavour 1880. Bardzo polecam!
La Marianna
Lubicie lody stracciatella, czyli śmietankowe z kawałkami czekolady? Ja ich fanką nie jestem, uwielbiam za to odwiedzać historyczne lub zasłużone pod jakimś względem lokale gastronomiczne. Cukiernia i lodziarnia La Marianna jest miejscem, w którym wymyślono smak stracciatella, o czym – przyznaję – wcześniej nie wiedziałam, stąd po kawusi z ciachem wróciłam tutaj jeszcze na lody. Idealne miejsce na kulinarne pożegnanie z Bergamo, szczególnie, że przed wejściem do cukierni znajduje się przystanek autobusowy, z którego startuje „jedynka” na lotnisko.
Gdzie zjeść w Bergamo lody?
Carmen Gelato – Colleoni
Oprócz wspomnianej wyżej La Marianny bardzo smaczne lody serwuje znajdująca się w samym centrum Città Alta lodziarnia Carmen Gelato – Colleoni. Co więcej, porcje są naprawdę duże. Zamówiłam cztery smaki spodziewając się tego co wszędzie, a tymczasem z każdym kolejnym machnięciem łyżką pani nakładającej pyszności otwierałam szerzej oczy ze zdziwienia. To było wyzwanie nawet dla takiej miłośniczki włoskich lodów jak ja. Pierwszy raz miałam okazję spróbować smaku kasztanowego, ale nie trafił w mój gust. Oprócz lodów lokal ten serwuje także kawę oraz przepysznie wyglądające ciacha, ale nie miałam okazji ich zdegustować. Wewnątrz można usiąść przy stoliku.
Gdzie usiąść na aperitivo?
California Bakery
Na wschodnim krańcu Città Alta, w budynku, gdzie znajduje się górna stacja funicolare łączącej miasto górne z dolnym, stoliki wewnątrz oraz na tarasie z widokiem na dolne miasto oferuje California Bakery. Serwowany tu aperol spritz jest dobry, kanapki z łososiem podane jako dodatek w cenie drinka w mój gust akurat nie trafiły, ale nie na jedzenie tutaj przyszłam. Można wpaść także na kawę, herbatę, ciastko, sałatkę i inne zimne, słone przekąski. Psy są mile widziane.
Caffè del Tasso 1476
Bardzo miło spędziliśmy czas w Caffè del Tasso 1476 na Piazza del Duomo w Città Alta. Do zamówionych drinków podano w cenie miseczkę oliwek i dwie miseczki słonych przekąsek. Ceny są tutaj umiarkowane lub trochę wyższe niż w innych kawiarniach, ale warto zapłacić nieco więcej za możliwość posiedzenia na głównym placu Città Alta. Minusy? Kelnerka chciała przyjąć zamówienie bez wcześniejszego podania menu – nigdy się na coś takiego nie gódźcie, bo to najprostsza droga, by zostać naciągniętym. Później długo oczekiwaliśmy na realizację zamówienia.
Inne przewodniki po sprawdzonych lokalach gastronomicznych
Jeśli podoba Wam się ten post, to mam świetną wiadomość! Podobnych przewodników kulinarnych jest na blogu więcej:
- Gdzie zjeść w Palermo?
- Gdzie zjeść w Taorminie?
- Gdzie zjeść w Trapani?
- Gdzie zjeść w Bolonii?
- Gdzie zjeść w Bari?
- Gdzie zjeść we Florencji?
- Gdzie zjeść w Cagliari?
- Gdzie zjeść w Alghero?
- Gdzie zjeść w Syrakuzach?
- Gdzie zjeść nad jeziorem Como z pięknym widokiem?
- Gdzie zjeść w Tropei?
- Sprawdzone restauracje w Toskanii
- Gdzie zjeść w Wenecji?
- Gdzie zjeść w Rzymie?
- Gdzie zjeść na wybrzeżu Amalfi?
- Najlepsze pizzerie Neapolu
- Najlepsze lody we Włoszech
- Gdzie zjeść nad jeziorem Garda?
- Zaobserwuj blogowy profil na Instagramie;
- Dołącz do obserwujących fanpage'e bloga na Facebooku;
- Dołącz do blogowej grupy na Facebooku;
- Obserwuj mnie na Twitterze;
- Subskrybuj kanał na YouTube;
- Jestem również na Tik Toku;
- Moje e-booki znajdziesz w blogowym sklepie internetowym;
- Moje drukowane książki znajdziesz np. w Empiku.
Hej,
Od 28 grudnia wybieramy się na dłuższy weekend do Neapolu. Czy masz może coś godnego aktualnie do polecenia kulinarnego z tego regionu?
Zazdroszczę Ci wyjazdu, najchętniej sama bym tam wpadła na parę dni. Ostatnie mieszkaliśmy na Via Fabrizio Pignatelli, w pobliżu stacji Montesanto, z punktu widzenia moich planów i możliwości to była fantastyczna lokalizacja. Jest tam nieduże targowisko, a na prowadzącej stamtąd ulicy Via Pignasecca pod nr 29 jest bardzo ciekawe miejsce: Con mollica o senza da Donato. Jest to sklep z wędlinami i kanapkarnia w jednym. Stoi tam zawsze dziki tłum ustawiony w kolejkę zakręcającą w boczną uliczkę. Godziny otwarcia ma bardzo włoskie, nie pamiętam już. Ale w porze śniadaniowej mozna zobaczyć wnętrze sklepiku, bez tłumu. Parę metrów niżej w stronę Via Toledo jest Pizzeria Da Attilio, polecana przez neapolitańczyków, kolejka w oczekiwaniu na stolik – nieodzowna. Mają ciekawe pizze, z ricottą na brzegu. Trzeba się zapisać w kolejce po stolik u pani w drzwiach, inaczej się nie doczekasz wejścia. Mój faworyt obiadowy to Tandem Ragù. Trzeba od czasu do czasu zjeść normalne mięso. Teraz już się rozpączkowali w kilka lokali, jak zaczynałam swoją przygodę z Neapolem mieli dwa lokale. Specjalizują się w mięsnym sosie ragu, jest ich kilka rodzajów, nawet widziałam w karcie wersję z ośmiornicy, co trochę mnie zdegustowało. Można kupić gotowy sos w słoiku do domu.
i jedna uwaga – w Nowy Rok wszystkie pizzerie są zamknięte – taka zasada była obowiązująca, chociaż teraz chyba juz nie ma żelaznych zasad w gastronomii. Restauracje będą pełne, lepiej zarezerwować stolik na wieczór.
Pozdrawiam i życzę fantastycznego wyjazdu. M
Koniecznie polecam Trattoria Da Adele.
Wyśmienite owoce morza.
Rozsądne ceny.
Mnóstwo lokalesów (w weekend trzeba rezerwować stolik)
Ps.
Bergamo kulinarne, to nie tylko Starówka
Dai Gustosi pamiętam, jedliśmy tam w Bergamo. Faktycznie było pysznie i miła, pomocna obsluga.
W Bergamo polecam bar Mimì • La Casa dei Sapori przy Via Bartolomeo Colleoni, 26, połączony z delikatesami. Casoncelli było rewelacyjne.
Niedaleko, parę metrów w stronę Piazza Vecchia, pod nr 3 jest piekarnia Il Fornaio, piętrowy lokal, na miejscu i na wynos. Świetne miejsce na szybkie i małe danie. Duży wybór. Pizza na kawałki zaskakująco dobra jak na taki turystyczny punkt.