Neapol. Starita a Materdei – historia w pizzy zaklęta

Każdy zna pizzę margheritę – okrągły placek z sosem pomidorowym, serem mozzarellą i świeżą bazylią. Każdy miłośnik Italii wie, że pizza ta powstała w Neapolu, a większość słyszała, że w roku 1889 stworzył ją niejaki Raffaele Esposito na cześć Królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Jednak tylko nieliczni słyszeli o pizza fritta – smażonej w głębokim tłuszczu wysokokalorycznej pizzy będącej długi czas daniem ubogich. Zapraszam Was dziś do najsłynniejszej pizzerii neapolitańskiej specjalizującej się w wyrabianiu fritty, którą w roku 1954 reżyser Vittorio De Sica uwiecznił w kultowym filmie „L’oro di Napoli” z młodziutką Sophią Loren w jednej z ról głównych.

Jak dokładnie powstaje klasyczna pizza fritta dowiecie się z krótkiego filmu, który nakręciliśmy w Pizzerii Starita we wrześniu 2013 r.

 

Historia Pizzerii Starita a Materdei

Starita a Materdei powstała w roku 1901 w dzielnicy Materdei. Alfonso Starita z pomocą żony Giuseppiny otworzył na via Materdei lokal specjalizujący się w prostych daniach miejscowej kuchni. Około roku 1933 Alfonso zdecydował, że zastąpi go jeden z synów – Giuseppe, który wraz ze swoją żoną Filomeną prowadził lokal do roku 1948. Wówczas to przekształcił go w tzw. friggitorięfritta z okienka na wynos i wówczas także „na zeszyt” – zjesz teraz, płacisz w ciągu ośmiu dni. To właśnie friggitoria zagrała w filmie „Złoto Neapolu”.

DSC09123

DSC09120

Gdy Giuseppe Starita zmarł w 1961 roku, pizzerię przejął jego syn Antonio. W 1970 lokal został rozbudowany i utworzono w nim klasyczną pizzerię ze stolikami, przy których można usiąść i zjeść. Taki charakter lokalu pozostał niezmieniony po dziś dzień. Obecnie Antonio – wnuk założyciela – prowadzi pizzerię ze swoimi dziećmi: córką Meną i synem Giuseppe.

phoca_thumb_l_IMG_0350

copyright: Starita a Materdei

Starita i Jan Paweł II

Z okazji roku jubileuszowego Pizzeria Starita została wybrana przez Watykan jako jedna z trzech w całej Italii i podczas audiencji generalnej 25 października 2000 r. na placu św. Piotra podarowała Janowi Pawłowi II swój wyrób w tradycyjnym mosiężno – miedzianym pojemniku do transportu pizzy.

DSC02621

DSC02623

Trzy dni później, 28 października Watykan wystosował w imieniu Ojca Świętego podziękowania dla Antonio Starity. List ten wisi oprawiony na ścianie pizzerii obok innych, licznych pamiątek związanych z historią lokalu.

DSC02626

Starita i gwiazdy

Jak każda znana pizzeria również Starita przyciąga tłumy gości, a wśród nich prawdziwe gwiazdy kina, estrady i sportu. Tak, jak główną gwiazdą Pizzerii Da Michele jest Julia Roberts (czytaj w poście Margherita z Julią Roberts. Dzień 2, część II), a Pizzerii Di Matteo Bill Clinton (czytaj w poście Bill Clinton wie, co dobre. Dzień 3, część I), tak w Staricie pierwsze miejsce będzie już zawsze należało do Sophi Loren. W całym lokalu oglądać można plakaty i zdjęcia z planu filmu „L’oro di Napoli” oraz cedzak, którym posługiwała się aktorka wyrabiając frittę. W Staricie – a jakże – bywał w latach swojej świetności „Król Neapolu” Diego Maradona (w menu jest dostępna pizza na jego cześć  – o tym będzie dalej), a dziś zaglądają tutaj współczesne gwiazdy, jak choćby znany z filmów „Pod słońcem Toskanii” czy „Wybacz, ale będę Ci mówiła skarbie” aktor Raoul Bova.

DSC09121

DSC02627

Plakaty z filmu „Złoto Neapolu”

DSC02635

Cedzak Sophi Loren

phoca_thumb_l_DSC05696

Raoul Bova – copyright: Starita a Materdei

Starita – ciekwaostki

Pewnie większość z Was wie, że aby we Włoszech pracować jako pizzaiolo (czyli wyrabiający pizzę) należy ukończyć specjalną szkołę i zdobyć uprawnienia. Szkoła dla pizzaiolo istnieje oczywiście m.in. w Neapolu (Associazione Pizzaiuoli Napoletani), a jednym z jej wykładowców jest Antonio Starita.

Pizza fritta – nasze doświadczenia

Smażona w głębokim tłuszczu fritta jest bardzo kaloryczna i nawet, gdy będziecie naprawdę głodni nie polecam zamawiania więcej, niż jednej sztuki na osobę. Jak dla mnie danie to jest zdecydowanie za tłuste i wymiękam już po zjedzeniu połowy porcji. Pierwszy raz Staritę odwiedziliśmy podczas podróży do Neapolu i na Sycylię w czerwcu 2012 r. i wówczas mieliśmy okazję spróbować smażonej wersji pizzy zamawiając klasyczną frittę. Aby zebrać brakujący materiał do tego posta, którego planowałam od sierpnia 2013 r. postanowiliśmy zahaczyć o Neapol w drodze z Apulii do Rzymu. Wtedy też zamówiliśmy dwie Pizze Speciale, czyli nietypowe fritty.

DSC09111

Pizza „Corno di Maradona” (róg Maradony) – 6 euro

DSC09114

Pizza Pianeta – 7 euro

DSC02617

 Artur w Staricie – 23 czerwca 2012 r.

Nie tylko fritta

W Satricie możecie zjeść nie tylko pizzę fritta. W menu dostępne są pizze klasyczne, a także pizze specjalne. Jedną z nich jest Racchetta, czyli „rakieta”. Jej grube brzegi i „rączka” rakiety skrywają dodatkowy ser ricotta. Pycha!

Pizza Racchetta skonsumowana w marcu 2017 r.

Pizzeria Starita – jak dojechać?

Do Pizzerii Starita najlepiej dotrzeć metrem na stację Materdei, a następnie pieszo ok. 300 m. Dodam jeszcze, że choć my nie czuliśmy się w dzielnicy Materdei w żaden sposób zagrożeni, to miejscowi ostrzegali nas, aby schować kamerę i aparat. Sama dzielnica jest dla mnie esencją Neapolu. Ze świeczką szukać tutaj turystów, ceny w sklepach są jeszcze niższe, niż w centrum, no i ta atmosfera!


Wyświetl większą mapę

DSC09109

Via Materdei i wejście do Starity

Informacje dodatkowe:

  • strona internetowa Pizzerii Starita
  • informacje odnośnie historii pizzerii posiadamy ze strony internetowej Starity oraz z rozmowy z obsługą lokalu

Jeśli macie jakieś pytania, to proszę, zadawajcie je w komentarzach pod tym postem, postaram się na każdy odpowiedzieć i coś doradzić. Bardzo chętnie poczytam też o Waszych doświadczeniach z podróży do Neapolu, śmiało dzielcie się informacjami, na pewno pomogą one osobom dopiero planującym wyjazd.

Kochani, użytkowników Facebooka serdecznie zapraszam do nowo powstałej, prowadzonej przeze mnie grupy WŁOCHY – podróże & styl życia

Wszystkich nowych czytelników zapraszam do polubienia strony Italia by Natalia na Facebooku oraz śledzenia profilu na Instagramie. Będzie mi również bardzo miło, jeśli dodacie komentarz lub udostępnicie ten post swoim znajomym. Bo zadowolony czytelnik to najlepsza motywacja 🙂

Pozdrawiam Was serdecznie

Natalia

Prawa autorskie do tekstu należą do Italia by Natalia. Skopiowanie tekstu lub jego fragmentu, a także przepisanie ze zmianą poszczególnych słów zgodnie z regulaminem bloga skutkować będzie konsekwencjami prawno – finansowymi dla złodzieja oraz napiętnowaniem go w sieci. 

8 komentarzy do “Neapol. Starita a Materdei – historia w pizzy zaklęta”

    1. Hej Marta! Gorąco polecam Neapol, pod względem kuchni to jedno z najciekawszych i zarazem najtańszych miejsc we Włoszech! No i ta pogoda! W połowie grudnia mieliśmy codziennie bezchmurne niebo i + 15 stopni 🙂
      Pozdrawiam!

  1. Za kilka dni jedziemy na 2 tygodnie do Italii, 5 dni Rzym a reszta Sorrento i okolice. Właśnie odkryłam twojego bloga. Jest spełnieniem moich poszukiwań. Bardzo dziękuję za wysiłek, który wkładasz w to, aby informacje były ciekawe, praktyczne, pięknie oprawione i nie trzeba już uzupełniać ani szukać gdzie indziej. Grazie mille, cara Natalia! Poszukam info jak dotrzeć z Fiumicino tanio i szybko, na pewno o tym pisałaś.

    1. Witaj Milou!
      Dziękuję za takie miłe słowa 🙂 Do komentarza Artura dodam jeszcze, że my pierwszy raz będąc w Rzymie lecieliśmy właśnie na Fiumicino. Do Centrum Rzymu jechaliśmy prywatnym busem za 14 euro / osobę (bez problemu można znaleźć przewoźników na lotnisku, a właściwie to oni znajdą Ciebie), natomiast z Rzymu na lotnisko pojechaliśmy właśnie pociągiem linii Roma Tiburtina – Fiumicino ze stacji Trastevere za 8 euro / osobę. Na stację Trastevere jeździ z centrum miasta tramwaj linii 8, bilet taki, jak na autobus, wtedy było to chyba 1,20 euro.
      Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany. Pola obowiązkowe są oznaczone *

Close