Historyczne kawiarnie we Florencji będące niegdyś miejscem spotkań intelektualistów i artystów tworzących w XIX i XX wieku, były świadkami licznych konwersacji toczących się przy kawiarnianych stolikach. W tutejszych wnętrzach dyskutowano o polityce, śpiewano i czytano literaturę, a także rodziły się pomysły, wzajemne inspiracje oraz plany na przyszłość. Jeden z najsłynniejszych florenckich lokali ma nawet polskie korzenie. Oto gratka dla miłośników kawy, gorącej czekolady i słodkich wypieków, doprawionych szczyptą historii. Zapraszam!
Zwiedzanie Florencji szlakiem kulinarnym
Stolica Toskanii jest miastem, w którym wszelkich możliwych atrakcji nie brakuje; bez końca można podziwiać dzieła architektury, malarstwa i rzeźby, spacerować po licznych ogrodach i rozkoszować się pięknymi widokami. To jednak nie wszystko, bowiem Florencja oferuje także specjały lokalnej kuchni serwowane w niezliczonych lokalach gastronomicznych, wśród których można znaleźć także historyczne kawiarnie. Dlaczego są one pewnego rodzaju atrakcją? Te miejsca – dostępne po dziś dzień dla współczesnych – odwiedzane były w przeszłości przez ludzi, o których dziś możemy przeczytać w książkach. Pośród tych murów działy się rzeczy ważne, toczyło się życie ówczesnej śmietanki towarzyskiej, tworzono, dyskutowano i spiskowano. Historycznych lokali nie brakuje w wielu miastach Italii, m.in. w Turynie czy w Wenecji, gdzie do dziś można usiąść w bogato zdobionych wnętrzach najstarszej kawiarni Italii, oferującej także stoliki na słynnym Placu św. Marka.
Caffe Florian w Wenecji – najstarsza kawiarnia we Włoszech, najpiękniejszy salon na świecie
Historyczne kawiarnie we Florencji – Paszkowski
Pierwotnie założona w 1846 roku jako Caffè Centrale, w roku 1904 przeszła w ręce polskiej rodziny Paszkowskich, wkraczając tym samym w nową erę. Lokal przeobraził się w elegancką piwiarnię w stylu wiedeńskim, szybko stając się nieodłącznym elementem życia kulturalnego Florencji. W pierwszych dekadach XX wieku tętniące życiem wnętrza przyciągały licznych literatów i artystów. To właśnie tutaj rodziły się idee tworzenia magazynów wpływających na kulturowe oblicze miasta, takich jak La Voce, Lacerba i Il Selvaggio.
W 1947 roku lokal przeszedł gruntowną modernizację, odzyskując dawny blask i ponownie przyciągając elity intelektualne. Jego wnętrza – zachowane na szczęcie w duchu początków XX wieku – stały się świadkami zarówno poetyckich uniesień, jak i eleganckich pokazów mody, które odbywały się tam przez dekady. W 1991 roku doceniono historyczną rolę kawiarni Paszkowski ogłaszając ją Pomnikiem Narodowym.
Co można tutaj zamówić? Kawę w najróżniejszych wersjach, herbatę, liczne i bardzo smaczne wypieki, desery, słone przekąski, a także koktajle. Ceny są znacznie wyższe niż w innych kawiarniach, ale to norma w lokalach historycznych, nie tylko we Florencji.
Historyczne kawiarnie we Florencji – Rivoire
Druga z popularnych kawiarni historycznych specjalizuje się w czekoladzie i czekoladowych wyrobach, takich jak praliny, które oczywiście można kupić w pięknych opakowaniach, na przykład na prezent. Historia czekolady w Rivoire to opowieść o wielowiekowej tradycji, gdzie kunszt włoskich mistrzów wpływał na powstawanie prawdziwej sztuki kulinarnej. Wszystko zaczęło się od Enrico Rivoire, mistrza wyrobu czekolady rodem z Turynu – miasta, w którym zaczęła się historia czekolady wyrabianej na ziemiach włoskich, o czym szczegółowo opowiadam w mojej książce „Italia – kraina kontrastów i różnorodności. Włochy północne„. Przez dekady Turyn był siedzibą królewskiego rodu Savoia, na stołach którego czekolady nigdy nie brakowało.
Umiejętności Enrico szybko zdobyły uznanie i uczyniły go oficjalnym dostawcą czekolady dla włoskiej rodziny królewskiej. Po zjednoczeniu Włoch w 1861 roku Turyn na krótko stał się stolicą nowo powstałego państwa, jednak jego położenie na północno-zachodnich krańcach królestwa było bardzo niedogodne. Zdecydowano się więc na przeniesienie stolicy, lecz zanim rolę tą przejął ostatecznie Rzym, stolicą ogłoszono Florencję. W ślad za dworem nad rzekę Arno podążył Enrico Rivoire, który w 1872 roku tuż przy Palazzo Vecchio stworzył pierwszą wytwórnię czekolady. Tak właśnie w mieście renesansu i Medyceuszy zaczęła się słodka historia, która do dziś uwodzi smakiem i aromatem.
W Rivoire można poczuć elegancję XIX-wiecznej kawiarni, zanurzyć się w luksusowych smakach gęstej czekolady, można rozkoszować się wyrobami, które są hołdem dla tradycji, wzbogaconej o subtelne, współczesne akcenty. Warsztat Rivoire to nie tylko miejsce, gdzie klasyka łączy się z nowoczesnością, ale także przestrzeń, w której powstają dzieła mistrzów cukiernictwa. Od samego początku Rivoire było i nadal jest świątynią kulinarnych doznań, gdzie każda filiżanka gorącej czekolady skrywa w sobie cząstkę historii XIX i XX-wiecznej Florencji.
Tak właśnie jest; obecnie Rivoire to miejsce spotkań towarzyskich i biznesowych, a także prawdopodobnie najlepsza we Florencji miejscówka na filiżankę gorącej czekolady z bitą śmietaną. Do słodkiego szaleństwa zachęcają nie tylko stoliki ustawione na przeciwko Palazzo Vecchio, ale też eleganckie, stylowe wnętrza. Muszę jednak zdradzić Wam, że tak dobrej czekolady jak w Turynie nie ma nawet w Rivoire.
Historyczne kawiarnie we Florencji – Giacosa 1815
Założona w 1815 roku w Turynie i przeniesiona do Florencji w XIX wieku, pierwotnie na Via Tornabuoni. Dziś Giacosa mieści się w innej lokalizacji, ale bardzo blisko – w ulicy odchodzącej od słynnego zagłębia luksusowych butików. Z kawiarnią tą związana jest historia postania koktajlu Negroni. Otóż na początku lat dwudziestych pośród murów Giacosy Hrabia Cammillo Negroni, „napędzany wyobraźnią i łakomstwem” dodał odrobinę ginu do koktajlu „Americano”, który pił codziennie z przyjaciółmi. W ten oto sposób niezamierzenie stworzył koktajl będący połączeniem ginu, wermutu i campari, nazwanego na cześć swojego pomysłodawcy koktajlem Negroni.
Współczesna Giacosa jest bardzo elegancka. Przy stolikach ustawionych w niewielkiej sali można napić się kawy i spróbować jednego z cudnych wyrobów tutejszego cukiernika. Z własnego doświadczenia mogę polecić ciacho pistacjowe (zdjęcie powyżej). Pycha! Warto.
Historyczne kawiarnie we Florencji – Gilli
W 1733 roku rodzina Gilli przybyła z dalekiej Szwajcarii do Florencji. To tutaj – przy Via dei Calzaiuoli – otworzyli sklep La Bottega dei Pani Dolci, do której szybko zaczęły przybywać tłumy zachęcone unoszącymi się w powietrzu zapachami słodkich specjałów. Wraz z rosnącą popularnością ulicy Gilli rozbudowali swój lokal w połowie XIX wieku, stając się popularnym miejscem spotkań intelektualistów i artystów. W 1893 roku kawiarnię przeniesiono do Palazzo Levi na Piazza Vittorio Emanuele, gdzie w eleganckim wnętrzu sprzedawano nie tylko wypieki, ale i wysokiej klasy likiery. Lokal zyskał sławę, a w 1917 roku – za sprawą nowoczesnego ekspresu do kawy – przemienił się w prestiżową caffetterię, przyciągając jeszcze więcej znanych osobistości, w tym artystów takich jak Marinetti i Soffici. Eleganckie wnętrze i wyposażenie są dziś najlepiej zachowanym przykładem kawiarni w stylu Belle-Époque we Florencji.
W latach 90-tych XX wieku Caffè Gilli przeżyło renesans za sprawą rodziny Valenza, która postawiła sobie za cel przywrócenie dawnej świetności kawiarni. W 1991 roku lokal uznano za zabytkowy i wpisano na prestiżową listę Historycznych Włoskich Kawiarni. Do dziś Gilli zachwyca swoim urokiem i wysoką jakością wyrobów, uzyskując liczne wyróżnienia, w tym nagrodę Gambero Rosso za doskonałość w serwowaniu kawy i przysmaków, a w 2024 roku wygrywając konkurs lokalnych cukierników na najlepszą wersję ciasta schiacciata fiorentina. Koniecznie spróbujcie, pycha!
Wyświetl ten post na Instagramie
Lodziarnia Vivoli
Vivoli to lodziarnia o bogatej historii, która swoją działalność rozpoczęła w 1929 roku jako Latteria Vivoli. W ciężkich czasach po I wojnie światowej bracia Vivoli – początkowo produkujący mleko – postanowili spróbować swoich sił w wyrobie lodów tradycyjną metodą, sprowadzając lód z Apeninów. Tak wyglądały początki ich słodkiej twórczości, która szybko zyskała popularność, przyciągając mieszkańców Florencji do niewielkiego lokalu w dzielnicy Santa Croce, nieopodal słynnej bazyliki. W latach 60-tych Vivoli zdobyło renomę jako ulubione miejsce spotkań dla studentów, artystów i turystów, którzy przychodzili nie tylko zjeść lody i bitą śmietanę, lecz także cieszyć się wyjątkową atmosferą tego miejsca. Mimo trudnych chwil, takich jak powódź, która w 1966 roku spustoszyła Florencję, rodzina Vivoli przetrwała, odbudowała lokal i wznowiła produkcję lodów. Współcześnie lodziarnia otworzyła swoją filię za oceanem, a dokładnie w Disney Springs na Florydzie.
Jeszcze kilkanaście lat temu lodziarnia Vivoli była wymieniana w gronie serwujących najlepsze lody we Florencji. Ja natomiast nigdy nie byłam fanką tego miejsca; jadłam tutaj smaczne lody w 2013 roku, ale mnie nie zachwyciły. Wróciłam po jedenastu latach, by spróbować ich deseru, dzięki któremu ostatnio lokal ten znów o sobie przypomniał. Affogato, czyli połączenie lodów z filiżanką espresso (zdjęcie powyżej) stało się niedawno hitem w mediach społecznościowych. Affogato w Vivoli serwowane jest w dwóch wariantach smakowych:
- klasycznym – lody o smaku kremu z kawą (cena w lipcu 2024 r. to 6 euro);
- pistacjowym – lody o smaku pistacji z kawą (cena w lipcu 2024 r. – 8 euro).
Ciekawe doświadczenie, warto spróbować.
Oto pięć najbardziej znanych spośród historycznych kawiarni Florencji. Mam nadzieję, że amatorów klimatu minionych epok i dobrej kawy powyższe adresy zainteresują. A tymczasem polecam Wam także inny artykuł o podobnej tematyce, w którym dodatkowo znajdziecie fragmenty rozdziału o Turynie z mojej książki o północnej Italii.
Najsłynniejsze kawiarnie Turynu. Bicerin i czekolada na salonach historii
Mapa historycznych kawiarni we Florencji
Na poniższej mapie naniosłam lokalizacje opisanych wyżej kawiarni, abyście łatwiej mogli do nich trafić. Wszystkie znajdują się w ścisłym centrum historycznym, na prawym brzegu rzeki Arno, w niewielkiej odległości od siebie.
Jedziecie do Florencji? To warto wiedzieć
Florencja to piękne i przebogate w atrakcje miasto, o którym można pisać w nieskończoność. Na blogu znajdziecie obszerny przewodnik po Florencji, ale nie tylko. Napisałam także poradnik, co i gdzie zjeść we Florencji, gdzie znaleźć najpiękniejsze punkty widokowe, a także o darmowych atrakcjach miasta. Dostępny jest też artykuł o mało znanych atrakcjach Florencji.
- Zaobserwuj blogowy profil na Instagramie;
- Dołącz do obserwujących fanpage'e bloga na Facebooku;
- Dołącz do blogowej grupy na Facebooku;
- Obserwuj mnie na Twitterze;
- Subskrybuj kanał na YouTube;
- Jestem również na Tik Toku;
- Moje e-booki znajdziesz w blogowym sklepie internetowym;
- Moje drukowane książki znajdziesz np. w Empiku.