Prawdziwa pizza w Poznaniu

Pytanie brzmi, czy w Polsce można zjeść prawdziwą pizzę? Tak, w Poznaniu na pewno.

Wiele pizz zjadłam w swoim życiu. Pizzę jem najczęściej we Włoszech, ale w Polsce też chętnie się nią delektuję, gdy akurat nie jestem na diecie (czyli rzadko). Nie robię pizzy w domu, bo nie da się zrobić dobrej nie mając odpowiedniego pieca. Dlatego lubię jadać w coraz to nowych włoskich restauracjach, aby znaleźć tą najbliższą oryginałowi.

Pierwszym lokalem w Poznaniu, w którym jadłam naprawdę dobrą pizzę była La Lucciola na ulicy Głogowskiej w Poznaniu. Mało tego. Uprzejma Pani kelnerka przyjęła zamówienie na kompozycję własną, mój ukochany zestaw składników chętnie stosowanych w południowej Italii: mozzarella, pomidor zwykły, jajko sadzone, czarne oliwki i świeża rukola (świeża, czyli dodana po wyjęciu z pieca). Pizza była pyszna. Kilkakrotnie wracałam do „La Luccioli”, choć ostatnio byłam tam ponad rok temu. Mam nadzieję, że od tamtej pory nic się nie zmieniło, chyba, że na lepsze.

Drugim lokalem, w którym jadłam pyszną pizzę jest odkryta przeze mnie całkiem niedawno Ristorante Paderewski na rogu ulicy Paderewskiego i Starego Rynku. Jakże miłym zaskoczeniem było usłyszeć tam język włoski z ust prawdziwego Italiano! Tak, w Ristorante Paderewski gotuje Włoch! Smacznego!

druga papierowa książka

 

Teraz Twoja kolej! Dołącz do społeczności Italia by Natalia: Będzie mi również bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz pod postem. Możesz też zapisać się na newsletter w oknie poniżej.  

20 komentarzy do “Prawdziwa pizza w Poznaniu”

  1. Jeśli chodzi o włoską pizzę w Polsce polecam Katowice! Znajduje się tu bardzo niepozorna, niewielkich rozmiarów pizzeria prowadzona przez rodowitego włocha i jego żonę polkę. Pizza od początku do końca przygotowywane jest przez Lucę- właściciela, a składniki sprowadzane są prosto z włoch. Często poza daniami z menu można załapać się na coś specjalnego, świeżo przywiezionego z włoch:):) Poza PRZEPYSZNYM jedzeniem można napić się tu włoskiej kawy (jak dla mnie jedna z lepszych jaki piłam, a z racji tego że pracowałam w kilku kawiarniach wiem co mówię:)) sprowadzanej z Sardynii- polecam! oraz włoskich napojów jak „crodino” czy „sanbitter”- trochę gorzkawe w smaku- ja uwielbiam z plastrami pomarańczy (które zmieniają smak na lepszy:)) Jeśli nie chcemy rozczarować się brakiem miejsca lepiej zadzwonić wcześniej i zarezerwować stolik bo często zdarza się, że restauracja jest pełna! Link do strony- http://www.daluca.pl/ Polecam!!:)

  2. W sieci jest sporo przepisów na domową pizzę równie dobrą, jak ta z knajpy, ale w rzeczywistości jest tak, jak piszesz: brak odpowiednio gorącego pieca powoduje, że to nie może się udać.
    Drugi problem to mąka – włoska farina tipo 0 lub 00, to inne mąki niż te polskie.

    BTW, Może wiesz, czy jakaś pizzeria w Poznaniu robi pizzę z oryginalnej włoskiej mąki?

    1. Najprawdopodobniej właśnie Paderewski Restaurant, ale jeszcze to sprawdzę. Na pewno serwują wspaniałą Fresh Pastę wyrabianą na miejscu.

      1. Wczoraj otrzymałam odpowiedź od Ristorante Paderewski. Niestety, oni nie stosują do wyrobu ciasta do pizzy oryginalnej mąki włoskiej. Natomiast do wyrobu makaronu już tak.

  3. Ja mogę natomiast polecić jeden lokal w Warszawie – Non Solo Pizza. Tamtejsza pizza wyjątkowo mi smakuje (szczególnie ta o nazwie Non Solo), a po pizzy zamawiam zawsze u nich pyszne espresso. Z tego co wiem pizzeria jest prowadzona przez włoską rodzinę…

  4. A ja polecam dla odmiany we Wrocławiu Piec na Szewskiej. Pizza i pasta w stylu iście włoskim. Nie wiem czy z włoskiej mąki, ale pewno smakuje niczym ta serwowana w lepszuch włoskich pizzeriach.

  5. La Lucciola – polecam niecodzienną kompozycję, którą mają w menu, czyli pizzę z gruszką. Nie lubię zestawienia słodkie+wytrawne, ale tu muszę przyznać, CZAPKI Z GŁÓW!

    A jeśli lubicie prawdziwą, włoską to polecam nową pizzerię Linguini – znajomi z Grunwaldu pomagali mi przy przeprowadzce i polecili pizzę z ostrą papryczką na środku (nie pamiętam, która to). Od tego czasu dopłacam tej pizzerii 5 zł za dojazd, WARTO!!!

  6. Spróbuj u Carlo w Biskupicach Wlkp. (trasa na Gniezno) – prawdziwy Włoch, prawdziwa pizza, i na pewno z prawdziwej, włoskiej mąki.

  7. Cześć,
    Znalazłam waszego bloga , bo wybieram się na wakacje do Włoch i tworzę kulinarną mapę Włoch (co warto zjeść) , nie ukrywam że wasz blog miw tym strasznie pomógł . W Poznaniu jest wiele pizzerii które próbują dorównać tym włoskim . Ja w ramach przygotowania do włoskiej kuchni postanowiłam część odwiedzić . Polecam to zestawienie !

    http://wygrywamzanoreksja.pl/poznan/gdzie-zjesc-pizze-w-poznaniu/

  8. Pizza Garden w Krakowie, na ul, Konopnickiej 11. Bardzo niepozorne miejsce, ale od kiedy zjadłam tam pizzę, żadna inna mi nie smakuje! wspaniałe ciasto, typowo włoskie składniki, w tym świeża rukola, a przy okazji dobre czeskie piwo 😉

  9. Wiem że to stary post ale dodałabym jeszcze w Poznaniu moją ukochana pizzerie do której chodzę jak tylko mam czas i jestem w okolicy Starego Rynku. Nazywa sie Pizzeria DA LUIGI 🙂

  10. Włoska pizza w Poznaniu to na 1000000 % Trattoria Vicolo na Marcelińskiej! Jadłam każdą pizzę w Poznaniu i nie ma lepszej.
    Od 3 lat przynajmniej raz w tygodniu zamawiam Diavolę – pikantna <3
    To miejsce, ludzie, szef kuchni, obsługa – coś niesamowitego i bardzo polecam!
    BTW. jedzą tu piłkarze Lecha Poznań, więc zawsze sobie mówię, że ta pizza od nich nie tuczy tak bardzo 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany. Pola obowiązkowe są oznaczone *

Close