Proste i szybkie ciasto czekoladowe – przepis Fabiany, który przywiozłam znad jeziora Como

Proste i szybkie ciasto czekoladowe - przepis Fabiany, który przywiozłam znad jeziora Como

Szybkie ciasto czekoladowe Fabiany, o którym wspominałam w jednym z ostatnich postów poświęconym apartamentom nad jeziorem Como, gdzie spędziliśmy półtora tygodnia w czerwcu 2024 roku i gdzie wspomniana właścicielka przywitała nas zostawiając jeszcze cieplutki wypiek w specjalnym pojemniku. Ciasto było na tyle smaczne, że poprosiłam o przepis, dostałam go, ekspresowo odtworzyłam w domu i na Waszą prośbę oraz po uzyskaniu zgody Fabiany niniejszym publikuję na blogu. Zapraszam!

Kim jest Fabiana?

Fabiana to przesympatyczna Włoszka, właścicielka apartamentów w malowniczym Nesso nad jeziorem Como, z których roztacza się przepiękny widok na góry i lewą odnogę jeziora. Apartament u Fabiany wybrałam na bazę naszego tegorocznego pobytu nad trzecim co do wielkości jeziorem Włoch. Po publikacji postu o tychże apartamentach (łapcie link) poprosiliście o przepis na ciasto czekoladowe, którym Fabiana wita swoich gości, a przynajmniej tych rezerwujących dłuższe pobyty. Ciasto jest proste, ale bardzo smaczne, dlatego poprosiłam o przepis i przywiozłam go do domu, po czym odrobinę zmodyfikowałam w kwestii proporcji składników. Powód modyfikacji miał naturę praktyczną: miałam dopiero co otwartą dużą, kwaśnicą śmietanę, z której wykorzystałam tylko odrobinę i pozostało 360 g. To o 140 g więcej, niż w przepisie Fabiany, ale też blaszkę mam większą, stąd postanowiłam nieco zwiększyć ilość ciasta, wykorzystując całość śmietany. W mojej kuchni jedzenia się nie marnuje, a w każdym razie robię wszystko, by tego typu sytuacje zdarzały się bardzo rzadko. Modyfikacja okazała się udana; Artur twierdzi nawet, że moja wersja wyszła smaczniejsza.

Składniki na szybkie ciasto czekoladowe Fabiany po mojej modyfikacji

  • jajka – 4 szt.
  • mąka tortowa – 100 g;
  • mąka ziemniaczana – 110 g (w oryginale 100 g);
  • śmietana kwaśna (czyli ta gęsta) – 360 g (w oryginalnym przepisie 220 g);
  • cukier puder – 160 g (w oryginalnym przepisie 200 g cukru zwykłego) oraz odrobina do posypania ciasta;
  • kakao – 3 łyżki stołowe czubate (w oryginalnym przepisie 3 łyżki stołowe bez czubka);
  • proszek do pieczenia 20 g (2/3 dużego opakowania 30-gramowego).

Ponadto potrzebne będzie trochę masła i bułki tartej do wysypania blaszki, a także sama blaszka tortowa okrągła, ja zastosowałam taką średnicy 23,5cm – okazała się idealna, choć jakby była nieco mniejsza, to ciasto będzie wyższe. Wtedy tylko musicie sprawdzić, czy aby na pewno podany w przepisie czas pieczenia będzie wystarczający.

Wykonanie

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy, a następnie wlewamy całość na uprzedni nasmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 40 minut. Po wystudzeniu ciasta posapujemy je odrobiną cukru pudru.

druga papierowa książka

Smacznego!

Teraz Twoja kolej! Dołącz do społeczności Italia by Natalia: Będzie mi również bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz pod postem. Możesz też zapisać się na newsletter w oknie poniżej.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany. Pola obowiązkowe są oznaczone *

Close