Penne al baffo, czyli makaron z kremowym sosem na bazie śmietany, z dodatkiem przecieru pomidorowego, szynki i zielonej pietruszki jest daniem pysznym, a przy tym szybkim, tanim i ekstremalnie łatwym w przygotowaniu. Uwielbiam tę pastę! Łapcie przepis.
Baffo, czy wąsy
Słowo baffo oznacza w języku włoskim wąsy. Skąd więc nazwa potrawy penne al baffo? Prawdopodobnie chodzi o to, że kremowy sos zajadany ze smakiem powoduje, iż każdy miłośnik pasty zakończy konsumpcję udekorowany wąsami ze śmietany. Ach ci Włosi! Trzeba im przyznać, że mają fantazję, zarówno do komponowania potraw, jak i do nadawania im nazw.
Składniki na penne al baffo
To danie jest świetne nie tylko dlatego, że można je szybko przyrządzić. Penne al baffo to taki przepis, który można dowolnie modyfikować i nikt nie będzie próbował Was linczować tak jak choćby mieszkańcy Rzymu za carbonarę posypaną pietruszką. To jest straszne co napiszę, ale ja nadal uważam, że dzięki odrobinie świeżo posiekanej natki carbonara zyskuje. Oj jestem heretykiem… Ale zostańmy na chwilę przy pietruszce. Pisząc o modyfikacji przepisu miałam na myśli oczywiście zachowanie podstawy tego dania, a mianowicie śmietany, przecieru pomidorowego i właśnie pietruszki. Penne al baffo bez tych trzech składników nie jest już tym samym daniem. Na przepis, z którego ja korzystam, potrzebujecie:
- śmietanę słodką 18% – ok. 400 ml;
- natkę pietruszki;
- szynkę gotowaną – ok. 250 g;
- oliwę z oliwek;
- gęsty przecier pomidorowy (2-3 łyżki) lub koncentrat pomidorowy (1 łyżkę);
- pieprz i sól do smaku.
Z powyższej ilości składników otrzymamy sos w ilości w sam raz za 400-500 g makaronu. Dodam jeszcze, że ilość użytego przecieru jest orientacyjna i zależy od Waszych upodobań. Ja na potrzeby zdjęć do tego postu użyłam trochę mniej przecieru niż zazwyczaj, aby dobrze było widać na zdjęciach dodatek szynki i pietruszki.
Eksperymentować można na różne sposoby, m.in. zastępując szynkę boczkiem lub krewetkami. Włosi jadają to danie w najróżniejszej kombinacji składników, od cukinii i speck’u na północy, po owoce morza na południu. Byle sos był kremowy i zawierał pietruszkę oraz przecier.
Przygotowanie penne al baffo
Szynkę w plasterkach kroimy dodatkowo w kostkę, następnie na patelnię wlewamy oliwę z oliwek – około 3 łyżek. Wrzucamy szynkę i chwilę smażymy. Wlewamy śmietanę, a po chwili dodajemy przecier lub koncentrat. Mieszamy i redukujemy przez kilka minut na wolnym ogniu. To idealny czas na wstawienie makaronu. Na koniec na patelnię wrzucamy posiekaną drobno natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, po czym wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy. Penne al baffo gotowe do podania!
- Zaobserwuj blogowy profil na Instagramie;
- Dołącz do obserwujących fanpage'e bloga na Facebooku;
- Dołącz do blogowej grupy na Facebooku;
- Obserwuj mnie na Twitterze;
- Subskrybuj kanał na YouTube;
- Jestem również na Tik Toku;
- Moje e-booki znajdziesz w blogowym sklepie internetowym;
- Moje drukowane książki znajdziesz np. w Empiku.
Z dłuższym gotowaniem śmietany warto uważać, potrafi zgęstnieć i przestanie być sosem. Mam na koncie taką wpadkę, akurat miał to być sos do łososia, a wyszła krajanka. Może śmietana zawiniła?
Pozdrawiam i życzę wspaniałych doznań nad talerzem. M
Super dziekuje bardzo za przepis poniewaz uwielbiam wloska kuchnie i rozne rzeczy robie pozdrawiam.