
Szklana ściana z widokiem na Dolomity i zielone łąki, stolik wymagający wcześniejszej rezerwacji, obsługa na bardzo wysokim poziomie oraz wyborne jedzenie podane nie tylko estetycznie, ale czasem wręcz zaskakująco pomysłowo. Restauracje z gwiazdką Michelin we Włoszech oraz w innych zakątkach świata wzbudzają emocje. Jedni zaglądają do takich lokali niemal przy każdej okazji, drudzy o nich marzą, ale nie mają odwagi pójść sądząc, że jedna kolacja pochłonie budżet na wyżywienie przeznaczony przynajmniej na połowę podróży, a jeszcze inni wyśmiewają jako fanaberię tych pierwszych, nie widząc sensu płacenia za jedzenie, na które można przecież wyskoczyć do taniej knajpki. Jak rzeczywiście wygląda posiłek w takiej restauracji? Ile ich jest we Włoszech? Jakie są zasady przyznawania gwiazdek oraz ile dokładnie kosztuje typowa włoska kolacja złożona z przystawki, pierwszego i drugiego dania oraz deseru w restauracji z jedną gwiazdką?
O co chodzi z gwiazdkami Michelin?
Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na oficjalnej stronie przewodnika Michelin inspektorzy kulinarni recenzują odwiedzaną restaurację nadając jej cenne na całym świecie gwiazdki. „Restauracje mogą otrzymać od 0 do 3 gwiazdek za jakość swoich posiłków w oparciu o pięć kryteriów: jakość użytych składników, mistrzostwo smaku i technik gotowania, osobowość szefa kuchni, stosunek jakości do ceny i spójność między wizytami.” Oczywiście inspektorzy kulinarni mogą przyznać inne wyróżnienia odwiedzanym lokalom gastronomicznym, niezależnie od gwiazdek, a wśród nich takie jak:
- widelec skrzyżowany z łyżką – przyznawany za nietuzinkowy komfort i jakość restauracji w liczbie od jednego do pięciu symboli (1 – raczej komfortowy, 2 – komfortowy, 3 – bardzo komfortowy, 4 – najwyższej klasy wygoda, 5 – luksusowy w tradycyjnym stylu);
- piktogram hotelu – przyznawany za nietuzinkowy komfort i jakość hotelu w liczbie od jednego do pięciu symboli (1 – raczej komfortowy, 2 – komfortowy, 3 – bardzo komfortowy, 4 – najwyższej klasy wygoda, 5 – luksusowy w tradycyjnym stylu);
- Bib Gourmand – czyli ludzik Michelin, jako wielki łasuch. Wyróżnienie przyznawane lokalom gastronomicznym oferującym najwyższej jakości dania serwowane w przystępnych cenach.
- Talerzyk Michelin – dla restauracji serwujących wyjątkowo smaczne dania ze świeżych składników przygotowywanych z najwyższą starannością.
- Szlachetne wina, sake i koktajle – dla miejsc serwujących nietuzinkowe drinki i napoje.
Każda z nagrodzonych restauracji opisana jest w przewodniku krótką notką. Wróćmy jednak do gwiazdek. Trzeba tutaj rozróżnić jeszcze dwie kwestie. Restauracja z gwiazdką Michelin to nie to samo co restauracja bądź inny lokal, który znalazł się w przewodniku Michelin.
Restauracje z gwiazdką Michelin we Włoszech
W przewodniku Michelin „Main cities of Europe” na rok 2020 znalazło się aż 372 wyróżnionych lokali z Włoch, 11 z nich otrzymało maksymalne wyróżnienie w postacie trzech gwiazdek, 35 restauracji może pochwalić się dwiema gwiazdkami i aż 326 otrzymało jedną gwiazdkę Michelin. Najwyższe wyróżnienie – 3 gwiazdki – otrzymały restauracje:
- Piazza Duomo w miejscowości Alba (Piemont);
- Enrico Bartolini al Mudec w Mediolanie (Lombardia);
- Da Vittorio w Brusaporto (Lombardia);
- St. Hubertus w San Cassiano (Trydent – Górna Adyga);
- Le Calandre w Rubano (Wenecja Eugenejska)
- Dal Pescatore w Canneto Sull’Ogio (Lombardia);
- Enoteca Pinchiorri we Florencji (Toskania);
- La Pergola w Rzymie (Lacjum);
- Reale w Castel di Sangro’ (Abruzja);
- Osteria Francescana w Modenie (Emilia – Romania);
- Ulissasi w Senigallii (Marche).
By nie zdradzać wszystkich szczegółów z przewodnika dodam, że 35 z nagrodzonych dwoma gwiazdkami restauracji rozmieszczonych jest w następujących włoskich regionach:
- Emilia – Romania – dwie – (Magnolia w Cesenatico, San Domenico w Imola);
- Friul – Wenecja Julijska – jedna – (Agli Amici w Godia);
- Kampania – sześć – (Dani Maison w Ischia, L’Olivo w Anacapri, Quattro Passi w Marina del Cantone, Don Alfonso 1890 w Sant’Agata sui Due Golfi, Torre del Saracino w Marina Equa, Taverna Estia w Brusciano);
- Lacjum – dwie – (Il Pagliaccio w Rzymie, La Trota w Rivodutri);
- Lombardia – siedem – (Villa Feltrinelli w Gargnano, Miramonti l’Altro w Concesio, Seta by Antonio Guida w Milanie, Vun Andrea Aprea w Milanie, Il Luogo di Aimo e Nadia w Milanie, Piccolo Lago w Fondotoce, Villa Crespi w Orta San Giulio);
- Marche – jedna – (Madonnina del Pescatore w Marzocca);
- Piemont – dwie – (Antica Corona Reale w Cervere, La Madernassa w Guarene);
- Sycylia – dwie – (La Madia w Licata, Duomo w Ragusa);
- Toskania – cztery – (Ciano w Montemerano, Bracali w Ghirlanda, Arnolfo w Colle di Val d’Elsa, Il Piccolo Principe w Viaregio);
- Trydent-Górna Adyga – cztery – (Gourmetstube Einhorn w Mauls, Jasmin w Chiusa, Terra w Sarentino, Trenkerstube w Tirol);
- Wenecja Euganejska – cztery – (Glam Enrico Bartolini w Wenecji, Antica Osteria Cera w Lughetto, La Peca w Lonigo, Casa Perbellini w Weronie);
Listy nagrodzonych restauracji wyróżnionych jedną gwiazdką z uwagi na ich ilość nie będę przytaczać, jednakże zachęcam wszystkich łasuchów chcących delektować się potrawami w tych wybranych 326 restauracjach do odwiedzenia strony Michelin zawierającej wszystkie nagrodzone lokale gastronomiczne. Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że jedną gwiazdką w Polsce eksperci przewodnika wyróżnili dwie restauracje, obie zlokalizowane w Warszawie i obie doceniane już od lat. Są to Senses i atelier Amaro.
Jak wygląda posiłek w restauracji z gwiazdką Michelin?
Na kolację do restauracji wyróżnionej jedną gwiazdką Michelin wybraliśmy się podczas letniego pobytu w Dolomitach. Długo zastanawiałam się, jak powinniśmy się ubrać. Z jednej strony wiadomo, że nie wypada przyjść w dresie i adidasach, z drugiej strony nie chcieliśmy się wygłupić zbyt eleganckim strojem. Ostatecznie Artur założył dżinsy, koszulę i sportową marynarkę oraz buty, które nosi zazwyczaj do garnituru, a ja zamiast sukienki postawiłam na dżinsy i tunikę. Miałam założyć do tego szpilki, ale po całym dniu chodzenia po górach moje stopy zbuntowały się i w ostateczności założyłam płaskie buty. To był dobry wybór. Para, która siedziała obok była ubrana w podobnym stylu – dżinsy i bardziej elegancka góra oraz buty. Bardzo ważna jest wcześniejsza rezerwacja stolika, szczególnie jeśli zależy Wam na najlepszych miejscówkach w sali, na przykład przy szklanym narożnym oknie z widokiem. W dobrym stylu jest wyciszenie telefonu, aby nie zadzwonił nagle przeszkadzając osobom siedzącym obok. W takich lokalach zazwyczaj jest cicho, gra w tle muzyka, a goście rozmawiają przyciszonym głosem – Włosi również. Przygotujcie się także na długie siedzenie, o czym więcej napisałam w dalszej części postu.
Nasza kolacja w L Chimpl da Tamion, Val di Fassa
L Chimpl to nazwa w języku ladyńskim, który jest nadal bardzo popularny wśród ludności zamieszkującej Val di Fassa oraz kilka sąsiednich dolin. Restauracja zlokalizowana jest na parterze budynku, niewyróżniającego się w żaden sposób, wręcz przeciwnie, posiadającym typowy dla tego obszaru tyrolski styl zabudowy. Nad restauracją znajduje się bardzo wysoko oceniany trzygwiazdkowy Hotel Gran Mugon, oferujący pokoje z pięknym widokiem na Dolomity. Ten oraz kilka innych budynków tworzą malutką, malowniczą wioskę Tamion.
Restauracja wyróżniana jest corocznie jedną gwiazdką Michelin począwszy od 2013 roku, natomiast od 2009 roku polecana jest w przewodniku Michelin. Szef kuchni Stefano Ghetta oferuje swoim gościom specjały kuchni ladyńskiej, wśród których są dania z mięs oraz słodkowodnych ryb pochodzących z licznych jezior górskich regionu Trentino. Co ciekawe, karta win którą otrzymaliśmy była o wiele obszerniejsza, niż samo menu. Prawda jest taka, że im menu jest skromniejsze w ilość pozycji tym większa pewność, że dana serwowane w lokalu są świeże. W tej restauracji menu ma zaledwie dwie strony; po kilka pozycji dla przystawek, pierwszych i drugich dań oraz deserów. Zarezerwowany z wyprzedzeniem stolik pozwolił nam zjeść kolację w części sali otoczonej z trzech stron szklanymi ścianami. Choć był środek tygodnia, restauracja była pełna gości. Kelnerka ubrana w tradycyjny strój ladyński nie tylko podała nam manu, ale opowiedziała o każdym daniu. Co więcej, przynosząc kolejne talerze opowiadała dokładnie, co się na nich znajduje, skąd pochodzą produkty oraz jak szef kuchni przyrządzał te dania. To bardzo ciekawe, choć pewnie domyślacie się już, jak bardzo wydłużyło sam posiłek.
Zarówno smak jak i estetyka podania poszczególnych dań zrobiły na nas duże wrażenie. Jako ostatnie otrzymaliśmy drewnianą „szafkę” z szufladą. Całość zawierała dwie malutkie babeczki, po dwie praliny oraz małą porcję sorbetu cytrynowego, z którym już się spotkałam w różnych częściach Italii, mającemu poprawić trawienie. „Szafka” totalnie mnie urzekła, bardzo pomysłowe rozwiązanie. Na koniec dodam, że restauracja L Chimpl posiada na dzień pisania postu średnią ocen 5,0 na TripAdvisor – klik.
Restauracja L Chimpl da Tamion otwarta jest od poniedziałku do soboty od godziny 20:00.
- E-mail: info@lchimpl.it
- telefon 0462 76 91 08
Ile kosztuje kolacja w restauracji z gwiazdką Michelin?
Założę się, że większość z Was będzie zaskoczona tym, co napiszę. Najpierw kilka słów o kosztach. Poniżej podaję Wam ceny dań w restauracji L Chimpl we wrześniu 2018 roku.
- Przystawki (antipasti) – około 15 – 18 euro za porcję
- Pierwsze danie (primi piatti) – około 15 – 18 euro za porcję
- Drugie danie (secondi piatti) – około 25 euro za porcję
- Desery (dolci) – około 8 – 10 euro za porcję
- Wino – od 18 euro wzwyż za butelkę
Kto zagląda we Włoszech do restauracji na średnim poziomie, ten zapewne widział drugie dania z mięs czy ryb w cenie podobnej, jak powyżej. To samo desery. Pierwsze danie w mojej opinii wypada drożej niż w zwykłych, przyzwoitych restauracjach, podobnie przystawki, ale nie jest to dwu lub trzykrotność. Z drugiej strony porcje są małe, znacznie mniejsze, niż w tańszych restauracjach. Ale wiecie co? Jeśli przyjrzeliście się zdjęciom potraw to zapewne wyszło Wam więcej niż osiem dań (dwie osoby po cztery dania, każde inne), prawda? No właśnie. Gdy na początek otrzymaliśmy pieczywo z oliwą i masłem nie zdziwiło nas to, wszak taka praktyka to standard. W tym przypadku oczywiście było dużo i różnorodnie, bo aż pięć rodzajów świeżego, jeszcze ciepłego pieczywa. Jednak później, pomiędzy posiłkami otrzymaliśmy jeszcze po trzy przekąski ponad to, co zamówiliśmy. Bonusem były lody na patyku, „komoda” z pralinkami i sorbetem oraz poprzedzająca przystawkę przekąska podana na kawałku kamienia. Razem z pieczywem wychodzi osiem dań i przekąsek, gdy zamówione i zapłacone były cztery. Nasza kolacja kosztowała około 170 euro za dwie osoby, wliczając w to butelkę wina za ponad 20 euro.
Restauracje z gwiazdką Michelin we Włoszech – czy warto?
To było fantastyczne doświadczenie. Pyszne jedzenie, atmosfera lokalu, doskonała obsługa, zachwycający sposób podania dań. Był to też swego rodzaju spektakl, trwający prawie cztery godziny. Dla mnie to za dużo, wolałabym po maksymalnie dwóch godzinach wyjść. Czy gdyby było mnie na to stać, jadałabym w takiej restauracji – na przykład – dwa razy w tygodniu? Nie. To jest świetne doświadczenie na szczególne okazje. Uważam jednak, że zdecydowanie było warto, polecam Wam to miejsce. Zaskoczyły mnie ceny, gdyż spodziewałam się wyższych, a także zaskakujące dodatki między posiłkami. Jestem ciekawa, czy macie podobne doświadczenia i moglibyście polecić mi inne, sprawdzone osobiście restauracje z gwiazdką Michelin we Włoszech? Jeśli tak to podzielcie się proszę namiarami w komentarzu.
Val di Fassa idealna na aktywny wypoczynek
Ta przepiękna dolina w sercu Dolomitów oferuje nie tylko fantastyczne warunki dla narciarzy i miłośników zimowego wypoczynku, ale też piękne szlaki na letnie wędrówki, które wcale nie muszą być trudnymi wspinaczkami dla wytrwałych i doświadczonych. Jeśli jeszcze nie znacie mojego postu o trekkingu w Passo Fedaia z widokiem na lodowiec Marmolada, to koniecznie do niego zajrzyjcie. Po wędrówce czy białym szaleństwie na stoku Val di Fassa oferuje możliwość zrelaksowania się w jednym z kilku ośrodków SPA, do których wstęp można wykupić tylko na kilka godzin.
Post powstał w wyniku współpracy z regionem Trentino
- Zaobserwuj blogowy profil na Instagramie;
- Dołącz do obserwujących fanpage'e bloga na Facebooku;
- Dołącz do blogowej grupy na Facebooku;
- Obserwuj mnie na Twitterze;
- Subskrybuj kanał na YouTube;
- Jestem również na Tik Toku;
- Moje e-booki znajdziesz w blogowym sklepie internetowym;
- Moje drukowane książki znajdziesz np. w Empiku.
Włochy są najpiękniejsze krajem na świecie
Moi przodkowie pochodzą z Włoch przybyli do Królestwa Polskiego wraz z Królową Boną Sforza