Neapol. Pizzeria Gino Sorbillo – w świątyni włoskiej pizzy

neapol-pizzeria-gino-sorbillo

Piątkowy wieczór w połowie marca, ścisłe centrum Neapolu. Pod drzwiami kelner zbierający zapisy i kilkadziesiąt osób oczekujących na stolik. Średni czas stania w kolejce to godzina. Średnia, dzienna ilość sztuk pizzy trafiająca wprost z tradycyjnego pieca opalanego drewnem na talerze klientów to 1200, a składniki używane do jej wyrobu to wysokiej jakości produkty pochodzące wyłącznie z regionu Kampania. Sos z dojrzałych, soczystych pomidorów, świeża mozarella, pachnąca bazylia, najlepsza oliwa z oliwek oraz ekstremalnie cienkie i miękkie ciasto. Ale to nie jedyny sekret słynnej, neapolitańskiej pizzerii. Oto za niecałe 4 euro margheritę przygotuje Wam facet, który szkolił uczestników włoskiego i australijskiego MasterChef’a oraz wygrał Mistrzostwa Pizzy Neapolitańskiej w 2013 roku. Zapraszam Was do Gino Sorbillo.

Via dei Tribunali, jedna z głównych ulic Neapolu, ścisłe centrum starego miasta. Odrapane, wiekowe kamienice, gwar uliczny, ryk skuterów, suszące się pranie i mieszanina zapachów wydobywających się z licznych lokali gastronomicznych. To tutaj, w latach 30-tych XX wieku, Luigi Sorbillo wraz z żoną Caroliną Esposito otwierają swoją pizzerię. Carolina wydaje na świat dwudziestu jeden potomków, wśród których jest najstarsza córka Esterina, późnej ukochana ciocia Gino, szkoląca chłopca od małego w sztuce wyrobu pizzy, oraz jego ojciec, dziewiętnasty z rodzeństwa. Gino przejmuje pizzerię po Esterinie. Dziś w menu lokalu znajdują się pizze o nazwach pochodzących od imion członków rodziny Gino.

Kwiecień 2012 roku. Pizzeria Sorbillo zostaje zniszczona przez pożar. Mówi się, że to kara, gdyż Gino, znany z niechęci do polityków i niesprawiedliwości społecznej, odmówił płacenia haraczu Camorze. „Tym, co najbardziej boli jest utracone zdjęcie z ciocią Esteriną i wszystkie historyczne fotografie, które wisiały na ścianach. Mogę odbudować pizzerię, ale obrazy, które opowiadały historię neapolitańskiej pizzy, przepadły” – powiedział Sorbillo dziennikarzowi Luciano Pignataro.

pizzeria-gino-sorbillo-neapol

Mistrz w akcji © Gino Sorbillo

Jak wspomniałam wcześniej, na stolik w marcowy wieczór czekaliśmy pod drzwiami około godziny. Był piątek, co na pewno miało wpływ na ilość oczekujących osób. To było nasze trzecie podejście do tej pizzerii, w dwóch pierwszych – głodni i zmęczeni – zrezygnowaliśmy z oczekiwania. Jest inne wyjście. Można zamówić pizzę na wynos, będzie szybciej, no ale kto przychodzący to legendarnej pizzerii nie chciałby usiąść przy stoliku i delektować się jej wspaniałą atmosferą?

neapol-pizzeria-gino-sorbillo

Oczekując na stolik.

neapol-pizzeria-gino-sorbillo

Jak każda słynna pizzeria, również Sorbillo chwali się sławnymi gośćmi. Na zdjęciu w prawym dolnym rogu Gino z prezenterką telewizji Rai 1 Antonellą Clerici, na pozostałych kadry z programu MasterChef.

neapol-pizzeria-gino-sorbillo

Papież Franciszek miał pobłogosławić margheritę z Sorbillo i pomodlić się za dalsze kultywowanie przez lokal tradycji pizzy neapolitańskiej. 

neapol-pizzeria-gino-sorbillo

Marinarę kupicie tutaj już za 3 euro. Włoscy politycy, których Gino jawnie nie znosi, muszą zapłacić za pizzę w Sorbillo 100 euro!

neapol-pizzeria-gino-sorbillo

Nareszcie w środku. Po złożeniu zamówienia oczekiwaliśmy ok. 20 minut.

neapol-pizzeria-gino-sorbillo

Wyborne, białe wino – jak każdy produkt w tym lokalu – pochodzące z regionu Kampania.

neapol-pizzeria-gino-sorbillo

neapol-pizzeria-gino-sorbillo

neapol-pizzeria-gino-sorbillo

neapol-pizzeria-gino-sorbillo

neapol-pizzeria-gino-sorbillo

Artur ma już swoją, teraz moja kolej. Tego dnia byłam wymęczona, najpierw podróżą samochodem z Poznania do Warszawy, następnie samolotem do Rzymu i pociągiem do Neapolu, a następnie długim oczekiwaniem pod drzwiami, ale było warto!

neapol-pizzeria-gino-sorbillo

neapol-pizzeria-gino-sorbillo

Pizzożerca w raju.

Uwaga! Zaledwie kilkanaście metrów dalej jest inna pizzeria Sorbillo, nie pomylcie się!

Sorbillo sprzedaje średnio ok 1200 sztuk pizzy dziennie, łącznie w czasie pranzo (obiadu) i cena (kolacji). W ofercie można znaleźć kilkadziesiąt kombinacji dodatków. Najtańsza pizza – marinara – kosztowała w marcu 2016 r. 3 euro. To jeden z klasyków pizzy neapolitańskiej, niespotykany w innych regionach Włoch, na który składa się jedynie ciasto, oliwa z oliwek, bazylia, sos pomidorowy i czosnek. Klasyczna margherita kosztowała 3,80 euro, a wersja z cenioną mozarella di bufala – serem z mleka bawolic, produkowanym wyłącznie w Kampanii – 4,80 euro. Najdroższa pizza kształtowała się gdzieś w okolicy 8 euro. Ale słuchajcie, cóż to za smak! Tak mięciutkiego i cienkiego ciasta nie jadłam jeszcze nigdy, a kilka słynnych, neapolitańskich pizzerii już odwiedziłam, niektóre nawet dwukrotnie. Pierwsze miejsce pizzerii Sorbillo przyznano w zorganizowanych w roku 2013 i trwających dwa dni Mistrzostwach Pizzy Neapolitańskiej, dlatego nie powinien nikogo dziwić fakt, że Gino uznawany jest nieoficjalnie za jej ambasadora i promotora na świecie, po którym chętnie jeździ i udziela się w licznych programach telewizyjnych, jak choćby w osławionym MasterChef’ie. Mówi się, że Gino jest w Neapolu zarówno kochany jak i nienawidzony, ale to normalne w przypadku ludzi, którzy odnieśli spory sukces.

Pizza neapolitańska – fakty i ciekawostki

W 2016 roku Unia Europejska objęła ochroną tradycyjną pizzę neapolitańską. Nie może mieć ona więcej niż 35 cm średnicy i 2 cm wysokości na brzegach, a składniki mogą pochodzić wyłącznie z regionu Kampania. Pizza może być wypiekana jedynie w piecu opalanym drewnem, musi być elastyczna i miękka, bez problemu składać się dwukrotnie, w trójkąt. Nad jakością produktów używanych do wyrobu neapolitańskiego specjału czuwa Associazione Verace Pizza Napoletana, organizacja mająca na celu zachowanie autentyczności tej pizzy. Kilka lat temu markę „pizza neapolitańska” próbowały wykupić zagraniczne koncerny, aby umieszczać tę zastrzeżoną dziś nazwę na mrożonych wyrobach pizzopodobnych, sprzedawanych w supermarketach. Aby jeszcze bardziej chronić, ale też rozpowszechniać prawdziwą pizzę z Neapolu, Włochy zgłosiły ją jako kandydata do wpisania na listę UNESCO. Wyniki w 2017 roku.

Nie tylko centrum Neapolu, nie tylko Neapol

 

Gino Sorbillo Lievito Madre al Mare, Neapol

lievito_madre0091

© Gino Sorbillo

Istniejący od niedawna, nowy lokal w dzielnicy Lungomare Caracciolo (Via Partenope 1), gdzie przy ładnej pogodzie pizzę zjeść można przy jednym ze stolików ustawionych na zewnątrz, z widokiem na Capri i Castel dell’Ovo.

lievito_madre0141

© Gino Sorbillo

lievito_madre020

© Gino Sorbillo

 

Antica Pizza Fritta Da Zia Esterina Sorbillo – smażona pizza fritta by Sorbillo w dzielnicy Vomero oraz na Piazza Trieste e Trento

10888830_327385724125162_4946140703834953981_n

© Gino Sorbillo

W hołdzie dla ukochanej cioci Esteriny Gino otworzył filię Sorbillo specjalizującą się w pizza fritta. Cóż to za pyszności i czym różni się od klasycznej pizzy możecie przeczytać TUTAJ i obejrzeć na poniższym filmiku. Za smażoną pizzę na wynos zapłacicie 3,50 euro. Lokal znajduje się na via Luca Giordano na przeciwko Teatro Diana w dzielnicy Vomero lub na Piazza Trieste e Trento 53, czyli przy Palazzzo Reale i słynnej kawiarni Gambrinus.

13015512_487739521423114_9004252778178110331_n

© Gino Sorbillo

10858499_323442901186111_2257522681045448600_n

Ciocia Esterina © Gino Sorbillo

 

Gino Sorbillo Lievito Madre al Duomo, Mediolan

12107213_1648641598709641_1404273338173057793_n

© Ciro Arenella

To dopiero jest gratka dla pizzożerców! Gino Sorbillo otworzył lokal w centrum Mediolanu, i to zaledwie kawałek od Duomo, na Largo Corsia dei Servi 11. Nie przegapcie tego adresu będąc w stolicy włoskiej mody. Jak już wielokrotnie pisałam, na północ od Rzymu ze świecą szukać można prawdziwej pizzy 😉

gino-sorbillo-e-gennaro-salvo-milano-960x639

© scattidigusto

Słynne pizzerie Neapolu

Sorbillo to nie pierwsza słynna pizzeria neapolitańska, którą Wam rekomenduję. Zajrzyjcie również tutaj:

Pizzeria Da Michele. Margherita z Julią Roberts. Dzień 2, część II

Pizzeria Da Matteo. Bill Clinton wie, co dobre. Dzień 3, część I

Starita a Materdei – historia w pizzy zaklęta

Wszystkich nowych czytelników zapraszam do polubienia strony Italia by Natalia na Facebooku oraz śledzenia profilu na Instagramie. Będzie mi również miło, jeśli dodacie komentarz lub udostępnicie ten post swoim znajomym.

Pozdrawiam Was serdecznie

Natalia

Prawa autorskie do tekstu należą do Italia by Natalia. Skopiowanie tekstu lub jego fragmentu, a także przepisanie ze zmianą poszczególnych słów zgodnie z regulaminem bloga skutkować będzie konsekwencjami prawno – finansowymi dla złodzieja oraz napiętnowaniem go w sieci. 
Udostępnij na Facebooku
Share on Facebook

Wpisy powiązane

  1. Lucy

    Ale fajny wpis! Jadlam tam kilka tyg remu:) Kapitalna!! Ale faktycznie czekalismy ponad godzine!
    Ojj..warto bylo!!
    Natalia..uwielbuamTwoja fascynacje Italia,choc tylko z bloga;) hmm….mam podobna:)
    Abbracci!

    20 listopada 2016 // Odpowiedz
    • Natalia

      Hej Lucy!
      Dzięki za miłe słowa i komentarz 🙂 Fajnie, że znowu zaglądasz 🙂
      Pozdrawiam

      20 listopada 2016 // Odpowiedz
  2. NaszaSardynia.pl

    Cudowne jest to, że z reguły są to bardzo małe lokale, może nawet kilka stolików, a chętnych jest zdecydowanie więcej. Wizyta w takiej pizzeri poza tym, że pizza jest genialna nadaje temu wyjątkowe wydarzenie w naszym życiu 🙂

    24 marca 2017 // Odpowiedz
    • Natalia

      Dokładnie. O dziwo lepiej pamiętam miejsca, gdzie musiałam czekać z jakiegoś powodu, niż te, w których wszystko było od ręki

      27 kwietnia 2017 // Odpowiedz
  3. Darek

    Gratuluję artykułu i całego bloga. Wybieram się właśnie do Neapolu i mam zamiar odwiedzić pizzerię Gino Sorbillo, o której piszesz. Trochę się pogubiłem bo piszesz, żeby się nie pomylić bo są obok siebie dwie pizzerie o tej samej nazwie. Zauważyłem, że w tym artykule google-mapa wskazuje pizzerię przy Via dei Tribunali, 38, natomiast w Twoim artykule z przewodnikiem po pizzeriach w Neapolu (gdzie ta pizzeria zajęła pierwsze miejsce) mapa wskazuje na pizzerię pod adresem Via dei Tribunali, 32. Analizując Twoje zdjęcia z obu artykułów i zdjęcia na Google Streetview podejrzewam, że ta pod numerem 32 jest tą właściwą, ale prosiłbym o potwierdzenie. Pozdrawiam.

    21 kwietnia 2017 // Odpowiedz
    • Natalia

      Witaj Darku!
      Dziękuję za miłe słowa i zwrócenie uwagi na tą rozbierzność. Pizzeria znajduje się pod numerem 32, nad wejsciem jest markiza i żółty, podświetlany napis, a w godzinach otwarcia zawsze kolejka
      Udanej podróży, pozdrawiam
      Natalia

      27 kwietnia 2017 // Odpowiedz

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

                              Podróże do Włoch na własną rękę &   Italian lifestyle                                     BLOG PODRÓŻNICZY

Podoba Ci się blog? Dołącz do nas!

Ostatnio na Instagramie

  • Spring on the Levanzo Island italiabynatalia levanzo egadiislands egadi sicilyhellip
  • Buongiorno! Trapani old town  italiabynatalia trapani sicily sicilia sicilysummerhellip
  • Pizza Racchetta Pizzeria Starita a Materdei Naples  italiabynatalia staritahellip
  • Buongiorno! Trapani  italiabynatalia trapani sicily sicilia sicilysummer sicilytricolors sicilytourismhellip
  • Riserva Naturale Torre Guaceto Puglia  italiabynatalia apulia puglia pugliahellip
  • Buongiorno! Green suburbs of Matera just before the storm Zielonehellip
  • Ravello  italiabynatalia sposamediterranea ravello amalficoast amalficoastwedding amalfigram amalficoast wlochyhellip
  • Buongiorno! Spring on beautiful Cilento Coast Campania Im totally fellhellip
  • Sunset over old town in Trapani  Zachd soca nadhellip
  • Buongiorno! Spring on the Amalfi Coast italiabynatalia ravellowedding amalficoast amalficoastweddinghellip

Nasz kanał YouTube

Chcesz być na bieżąco?

Archiwa