Neapol, pizza i słynne pizzerie – przewodnik

pizzeria-gino-sorbillo-neapol

Najlepszą pizzę na świecie jada się w Neapolu, co do tego nie powinien mieć wątpliwości żaden miłośnik Italii. Ale będąc na miejscu można dostać zawrotu głowy, bo lokali serwujących to danie jest niezliczona ilość. Który wybrać? Przedstawiam Wam subiektywny przewodnik po sześciu najlepszych pizzeriach neapolitańskich według Italia by Natalia. W każdej z nich byłam i jadłam przynajmniej raz. Ceny, adresy, zdjęcia, czas oczekiwania na stolik. Wszystko, co musicie wiedzieć o pizzy przed podróżą do Neapolu i w przypadającym dziś Międzynarodowym Dniu Pizzy!  Zapraszam!

Pizza margherita – symbol Włoch

Chcąc napisać, ile razy byłam do tej pory w Neapolu, musiałam najpierw policzyć. No i wyszło, że na przestrzeni czterech lat było to osiem wizyt. Czasem na kilka dni, a czasem tylko przejazdem, na jeden dzień, ale zawsze, bez wyjątku, taki wypad w moim przypadku kończy się (bądź zaczyna) w pizzerii. Po prostu będąc w Neapolu zbrodnią byłoby nie zjeść najsłynniejszego dania świata, które właśnie tutaj, w cieniu Wezuwiusza, narodziło się wiele lat temu. Kiedy dokładnie? Powszechnie przyjęto, że miało to miejsce w roku 1889. Klasyczną margheritę składającą się z ciasta oraz sosu pomidorowego mozarelli i świeżej bazylii, trzech składników w barwach włoskiej flagi skropionych na koniec oliwą z oliwek, stworzył niejaki Raffaele Esposito na cześć Królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej i Króla Umberta I, którzy przybyli z wizytą. Esposito pracował wówczas w lokalu Pietro Il Pizzaiolo, znanym dziś jako Pizzeria Brandi, stąd uważana jest ona za miejsce, w którym narodziła się margherita.

Pizza fritta – smażone złoto Neapolu

Wszyscy znają margheritę pieczoną w palenisku opalanym drewnem, jednak niewielu słyszało o pizzy fritta – smażonej w głębokim tłuszczu, która dziś jest typową pozycją w menu neapolitańskiego street foodu, a w latach wojny i krótko po niej była jednym z podstawowych dań spożywanych przez głodującą społeczność miasta, ledwo wiążącą koniec z końcem. Te same składniki, które wykorzystywane są w pizzy tradycyjnej, w przypadku fritty „zamykane” są kolejną warstwą ciasta, a następnie całość wrzucana jest do gorącego oleju. No właśnie. Olej nawet w tamtych trudnych latach był łatwo dostępny i tani, a przyrządzona w taki sposób pizza jest o wiele bardziej kaloryczna, a dzięki temu syci na dłużej. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że nawet bardzo głodna zawsze mam problem, aby zjeść całą. Koniecznie musicie spróbować, fritta jest pyszna, chrupiąca, a złoty kolor nadaje jej niezwykle apetycznego wyglądu. Uwaga łakomczuchy! Tuż po rozkrojeniu można łatwo oparzyć język 😉 Poniżej krótki film przedstawiający wykonanie fritty w słynnej pizzerii Starita a Materdei.

 

Pizza neapolitańska – to musisz wiedzieć

W 2016 roku Unia Europejska objęła ochroną tradycyjną pizzę neapolitańską. Nie może mieć ona więcej niż 35 cm średnicy i 2 cm wysokości na brzegach, a składniki mogą pochodzić wyłącznie z regionu Kampania. Pizza może być wypiekana jedynie w piecu opalanym drewnem, w temperaturze 400°C, aby była gotowa po 90 sekundach, bo po tym czasie ciasto zaczyna twardnieć. Ponadto pizza musi być elastyczna i miękka, by bez problemu składać się dwukrotnie, w trójkąt. Nad jakością produktów używanych do wyrobu neapolitańskiego specjału czuwa Associazione Verace Pizza Napoletana, organizacja mająca na celu zachowanie autentyczności tej pizzy. Kilka lat temu markę „pizza neapolitańska” próbowały wykupić zagraniczne koncerny, aby umieszczać tę zastrzeżoną dziś nazwę na mrożonych wyrobach pizzopodobnych, sprzedawanych w supermarketach. Aby jeszcze bardziej chronić, ale też rozpowszechniać prawdziwą pizzę z Neapolu, Włochy zgłosiły ją jako kandydata do wpisania na listę UNESCO. Wyniki w tym roku.

 

Ranking najlepszych pizzerii Neapolu

Pod uwagę brałam:

1. Smak

2. Cenę

3. Długość oczekiwana w kolejce na stolik (im dłużej, tym lepiej)

 

Miejsce 6 – Pizzeria Brandi

DSC09688

Byłam tu raz w grudniu 2013 r.

1. Smak – dobra

2. Cena – od 7,50 euro za margheritę

3. Długość oczekiwana w kolejce na stolik – stolik od ręki

Brandi, niby ta najsłynniejsza, kolebka pizzy neapolitańskiej, dlaczego znalazła się na ostatnim miejscu? Ponieważ każda pizzeria ujęta w tym zestawieniu jest w mojej ocenie lepsza. Po pierwsze, w Brandi wcale nie jest najsmaczniej. Po drugie – cena. Skoro za margheritę mam zapłacić dwukrotnie tyle, co w Sorbillo, to ja bardzo dziękuję, nawet stolik od ręki nie jest w stanie mnie przekonać, wolę postać godzinę na ulicy. Nie znaczy to, że odradzam Wam odwiedziny w tym słynnym lokalu. W żadnym wypadku. Jest tu w miarę elegancko, w porównaniu choćby z Sorbillo czy Da Michele, jest fajny klimat, no i czuć historię na każdym kroku. Jednak nastawcie się, że Brandi ciągnie w dużej mierze na renomie i turystyce. Niestety. Miejscowych tutaj raczej się nie spotka.

DSC09705

DSC09703

DSC09702

DSC09701

DSC09714

 

Miejsce 5 – Pizzeria Trianon da Ciro

DSC05754

Byłam tu raz we wrześniu 2014 r.

1. Smak – bardzo dobra

2. Cena – od 4,5 euro za margheritę

3. Długość oczekiwana w kolejce na stolik – stolik od ręki

Trianon da Ciro to sporych rozmiarów dwupoziomowa pizzeria, znajdująca się na przeciwko słynnej Da Michele. Pizza jest bardzo smaczna, do rachunku doliczane jest coperto (opłata za serwis). Nie wiem, czy znajdzie się wśród Was ktoś tak szalony jak ja, kto jedzie z psem do Neapolu, ale jeśli tak to wiedzcie, że w Trianon da Ciro czworonogi są mile widziane.

DSC05753

DSC05756

DSC05748

DSC05757a

 

Miejsce 4 – Pizzeria Di Matteo

di-mateo-margherita

 

Byłam tu dwa razy: w czerwcu 2012 oraz w grudniu 2013 r.

1. Smak – bardzo dobra

2. Cena – od 4,0 euro

3. Długość oczekiwana w kolejce na stolik – stolik od ręki

Więcej o pizzerii Di Matteo znajdziecie w poście, do którego link znajduje się poniżej.

Pizzeria Di Matteo. Bill Clinton wie, co dobre. Dzień 3, część I

Miejsce 3 – Starita a Materdei

DSC09114

Byłam tu dwa razy: w czerwcu 2012 oraz we wrześniu 2013 r.

1. Smak – rewelacja

2. Cena fritty – od 6 euro, cena margherity 4 euro

3. Długość oczekiwana w kolejce na stolik – w tygodniu stolik od ręki, w weekend ok. 30 min

Więcej o pizzerii Starita a Materdei znajdziecie w poście, do którego link znajduje się poniżej.

Starita a Materdei – historia w pizzy zaklęta

 

Miejsce 2 – L’Antica Pizzeria da Michele

8

Byłam tu dwa razy: w czerwcu 2012 oraz w grudniu 2013 r.

1. Smak – rewelacja

2. Cena – od 4,0 euro

3. Długość oczekiwana w kolejce na stolik – około 20 minut

Więcej o pizzerii Da Michele znajdziecie w poście, do którego link znajduje się poniżej.

Neapol. Pizzeria Da Michele – margherita z Julią Roberts. Dzień 2, część II

 

Miejsce 1 – Pizzeria Sorbillo

gino-sorbillo-e-gennaro-salvo-milano-960x639

© Gino Sorbillo

Byłam tu raz w marcu 2016 r.

1. Smak – rewelacja 

2. Cena – od 3,70 euro 

3. Długość oczekiwana w kolejce na stolik – około godziny 

Więcej o pizzerii Sorbillo znajdziecie w poście, do którego link znajduje się poniżej.

Neapol. Pizzeria Gino Sorbillo – w świątyni włoskiej pizzy

Jeśli macie jakieś pytania, to proszę, zadawajcie je w komentarzach pod tym postem, postaram się na każdy odpowiedzieć i coś doradzić. Bardzo chętnie poczytam też o Waszych doświadczeniach z podróży do Neapolu, o pizzy, śmiało dzielcie się informacjami, na pewno pomogą one osobom dopiero planującym podróż 😉

Zdjęcie na początku wpisu © Gino Sorbillo.

Wszystkich nowych czytelników zapraszam do polubienia strony Italia by Natalia na Facebooku oraz śledzenia profilu na Instagramie. Będzie mi również miło, jeśli dodacie komentarz lub udostępnicie ten post swoim znajomym.

Pozdrawiam Was serdecznie

Natalia

Prawa autorskie do tekstu należą do Italia by Natalia. Skopiowanie tekstu lub jego fragmentu, a także przepisanie ze zmianą poszczególnych słów zgodnie z regulaminem bloga skutkować będzie konsekwencjami prawno – finansowymi dla złodzieja oraz napiętnowaniem go w sieci. 

 

Udostępnij na Facebooku
Share on Facebook

Wpisy powiązane

  1. Maria N

    Droga Natalio,
    Twój dzisiejszy post spadł mi z nieba, za parę tygodni odwiedzimy Neapol całą rodziną i mam zamiar wypróbować co najmniej trzy spośród rekomendowanych miejsc. Na podstawie Twoich poprzednich wpisów układałam już sobie ranking, a tu jak na zawołanie pojawiły się zebrane informacje z adresami. Mamy też miłośników owoców morza w składzie rodziny – może jakaś sugestia co do lokalu? Gdybyś jeszcze „dorzuciła” lodziarnie i ew. słodkości – wdzięczność moją i mojej rodzinki masz zapewnioną (czworo dzieci z dobrym apetytem).
    Kawiarnie mam już zapamiętane.
    Pozdrawiam serdecznie.

    10 lutego 2017 // Odpowiedz
    • Natalia

      Marysiu jeśli chodzi o owoce morza, to nie mam swojego ulubionego lokalu w Neapolu, jadłam dwukrotnie bardzo dobre spaghetti w Da Peppino Avallinese w uliczce bocznej od Piazza Garibaldi, tutaj pisałam o o tym lokalu, zobacz też w aktualizacji na samym dole posta http://italia-by-natalia.pl/neapol-pizzeria-da-michele-margherita-z-julia-roberts-dzien-2-czesc-ii/
      Co do słodkich wypieków to od pierwszej wizyty w Neapolu jestem wierna Attanasio http://sfogliatelleattanasio.it/home.html , tanie i zawsze świeżutkie, również w uliczce bocznej od Piazza Garibaldi. To jeden z ulubionych lokali neapolitańczyków jeśli chodzi o słynne sfogliatelle 🙂
      Dostałaś mój e-mail?
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      21 lutego 2017 // Odpowiedz
  2. Witold

    Natalio,
    zaglądam tu po roku i cieszę się, że znowu pojawiają się Twoje cenne informacje.

    Po ponad 2 dekadach podróży po Italii nie spodziewałem się, że mogę znaleźć coś ciekawego dla siebie na portalach i blogach podróżniczych. Ale 1,5 roku temu w Val d’Orcia dzięki Tobie odkryłem, że mieszkam niedaleko termalnego strumyka, którego nie odwiedziłbym gdyby nie Twój blog. Świetny zresztą…

    Cieszę się, że znów piszesz. Bardzo…
    Liczę na kolejne inspiracje.

    14 lutego 2017 // Odpowiedz
    • Natalia

      Witaj Witoldzie,
      nawet nie wiesz, jak wielką przyjemność sprawiłeś mi tym komentarzem 🙂
      Ja też się cieszę, że wróciłam do pisania i postaram się dostarczać nowych inspiracji.
      Dobrze rozumiem, że mieszkasz w Toskanii na stałe?
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      21 lutego 2017 // Odpowiedz

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

                              Podróże do Włoch na własną rękę &   Italian lifestyle                                     BLOG PODRÓŻNICZY

Podoba Ci się blog? Dołącz do nas!

Ostatnio na Instagramie

  • A little bit of Sicily in Campanias village italiabynatalia sposamediterraneahellip
  • In Italy its not possible to be hungry especially ifhellip
  • Buongiorno! Buffet breakfast Last morning in savoybeachhotel Thanks for amazinghellip
  • Amazing evening in esplanadepaestumthanks italiabynatalia sposamediterranea brideandgroomsweddings cenatime dinnertime cilentogramhellip
  • Beginning of mozarella and ricotta italiabynatalia buffalo brideandgroomsweddings sposamediterranea springinitalyhellip
  • Lunch time! Amazing buffet in savoybeachhotel especially the ricotta dihellip
  • Thanks savoybeachhotel to be your guest is a big pleasurehellip
  • Savoy Beach Hotel So beautiful! Two days in Paestum Cilentohellip
  • Buongiorno!  Coffee in the company is the best therapyhellip
  • Wine and local food tasting I love Campania  italiabynataliahellip

Nasz kanał YouTube

Chcesz być na bieżąco?

Archiwa